Hlavní obsah

Medaile byla tak blízko! Gebas v životním závodě o setinky zůstal pod stupni

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Kousíček od medaile! Kanoista Vítězslav Gebas při své olympijské premiéře skončil čtvrtý. Stejně jako v semifinále na kanále v Riu de Janeiro předvedl dvaatřicetiletý český slalomář čistou jízdu. Stačila ale jen na "brambory". Po střelci Davidu Kosteleckém druhé na těchto hrách českého zástupce...

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Vítězslav Gebas při finále v Riu.

Článek
Fotogalerie

Od třetího Japonce Takuje Hanedy Gebase dělilo 13 setin sekundy. Vyhrál Francouz Denis Gargaud Chanut, mistr světa z roku 2011. První medaili pro Slovensko v Riu de Janeiro získal díky druhému místu Matej Beňuš.

Gebas mezi čtrnáct semifinalistů proklouzl z kvalifikace jako poslední. Dnes tedy zahajoval semifinálové jízdy a byl odvážnější než v kvalifikaci, skončil pátý. Za nejrychlejším mužem semifinále Siderisem Tasiadisem z Německa sice zaostal o více než tři sekundy, ale od druhého Andera Elosegiho ze Španělska ho dělila necelá sekunda.

Ve chvíli, kdy po statečné bitvě s peřejemi dokončil finálovou jízdu, byl třetí, ale nahoře byli ještě čtyři favorité. Bez medaile z nich skončili vítěz semifinále i kvalifikace a obhájce stříbra Němec Sideris Tasiadis, stříbrný olympijský medailista z Pekingu Brit David Florence i úřadující vicemistr světa Benjamin Savšek ze Slovinska.

Gebase sesadil z průběžné třetí příčky devětadvacetiletý Gargaud Chanut, který startoval jako třetí od konce a na olympijském trůnu vystřídal krajana Tonyho Estangueta.

Právě Estanguet a Slovák Michal Martikán si rozdělovali zlaté olympijské medaile od triumfu Lukáše Pollerta v roce 1992 v Barceloně. V Riu už nejsou.

Gebas semifinálový čas vylepšil o více než sekundu, ale na cenný kov to těsně nestačilo. A nakonec ještě na vodě plácal po ramenou dojatého plačícího Japonce, který mu o fous sebral medaili.

I tak zaznamenal svůj nejlepší výsledek na velké akci. Na mistrovství světa, kde je větší konkurence než na olympiádě, je jeho maximem jedenáctá příčka z roku 2013.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Kanoistika - slalom:
Muži - C1:
1. Gargaud Chanut (Fr.) 94,17(0 tr. sekund)
2. Beňuš (SR) -0,85 (0)
3. Haneda (Jap.) -3,27 (0)
4. Gebas (ČR) -3,40 (0)
5. Tasiadis (Něm.) -3,73 (2)
6. Savšek (Slovin.) -5,19 (4)
7. Eichfeld (USA) -5,52 (4)
8. Elosegi (Šp.) -7,10 (4)

Reklama

Související témata: