Hlavní obsah

Bez Slováků bych to nedokázal. Bronzový Japonec děkoval své druhé vlasti

Rio de Janeiro

Japonský kanoista s olympijskou medailí jako prvotřídní senzace? Jen na první pohled, vždyť žádný reprezentant asijského kontinentu dosud při olympiádě ve vodním slalomu na stupních vítězů nestál. Jenže na úterním bronzu Takuji Hanedy si oprávněně dělá zásluhy i Slovensko.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Takuja Haneda s bronzovou medailí z Ria.

Článek

Při slavnostním ceremoniálu mohla být slovenština úřední řečí, vedle stříbrného Mateje Beňuše ji ovládá i Haneda. Plynule, téměř jako rodilý mluvčí.

Do Bratislavy přišel před deseti lety studovat FTVŠ a zdokonalit se ve vodním slalomu. Vybral si zemi, kde žije jeho idol Michal Martikán, v Čunovu se Hanedy ujal trenér Milan Kubáň, který ho dovedl až mezi světovou elitu. Haneda startoval už na hrách v Pekingu a Londýně, ale pro svůj životní úspěch si dojel do Ria. „Jsem vděčný Slovensku i trenérovi. Bez Slováků bych nikdy nedokázal to, co se mi dnes povedlo," děkoval své druhé zemi Haneda, jemuž se po zisku bronzu v očích leskly slzy.

Kubáň se po letech spolupráce s Hanedou stal šéftrenérem japonské reprezentace. „Začali jsme spolupracovat s Institutem sportovních věd, což je státem štědře dotovaná organizace, která má pod palcem olympijské sporty. Od té doby mi pomáhá deset lidí, kteří pracují s videi, statistikami, zabezpečují lékařské testy," vyprávěl Kubáň před čtyřmi lety v deníku Pravda o tréninku v Japonsku, kde v té době nebyl žádný umělý kanál.

„Život Takuji je kanoistika, každé ráno trénuje. A na motivaci mu přidalo i to, že Tokio za čtyři roky uspořádá olympijské hry," říkal v Riu Kubáň, bývalý vicemistr světa na deblkanoi s Mariánem Olejníkem.

Reklama