Hlavní obsah

Phelps opět narazil na zlatou žílu

Pavel Novotný (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Chechtal se na celé kolo, posílal našlapaným tribunám plavecké arény v Olympijském parku triumfální gesta. Stihl ale strávit i několik dojemných okamžiků s tříměsíčním synkem Boomerem v náručí. Michael Phelps připsal v Riu další zlatou kapitolu, v úterní noci se během sedmdesáti minut radoval z vítězství hned dvakrát.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Michael Phelps, opět fenomenální výsledky.

Článek
Fotogalerie

Kdo ví, co příští týden ukáže Usain Bolt. O hlavní postavě dosavadního průběhu her ale není pochyb. Phelps v uhrančivé atmosféře nejprve nastoupil do finále na 200 metrů motýlek a po suverénním výkonu si vzal zpět zlato od Jihoafričana Le Close, jenž Američana porazil v Londýně. Zlato s pořadovým číslem 20.

„Posledních deset metrů nebyla žádná sranda. Bože, říkal jsem si, já snad ve vodě stojím," ulevil si Phelps před novináři. Jubilejní zlatou medaili bouřlivě oslavil, obkročmo si sedl na dělící pás a pumpováním rukou dostával arénu do varu. A při vyhlášení výsledků propadl nezastavitelnému záchvatu smíchu, když přítomní fanoušci z jeho rodného Baltimoru nasadili tradiční nápěv americké hymny zpívaný při zápasech baseballistů Orioles.

Nejúspěšnější olympionik všech dob

„Zaslechl jsem to protažené O, a bylo mi jasné, že to mohli udělat jediní lidé na světě," vyprávěl. Už při vyhlášení se ale na stupních vítězů protahoval, protože jej čekal ještě druhý vrchol večera.

Nejúspěšnější olympionik všech dob zastal roli finišmana ve finále štafety na 4x200 metrů volný způsob a s pomocí kolegů si pro své jednadvacáté zlato v kariéře doplaval s pohodlným náskokem. „Mám double, ale bylo to o poznání těžší než kdysi," vyprávěl. Hned následující den jej přitom čekají rozplavby na krátké polohovce a ve čtvrtek 100 metrů motýlek.

Phelpsovy medaile na LOH
2004 Atény 6-0-2
2008 Peking 8-0-0
2012 Londýn 4-2-0
2016 Rio de Janeiro 3-0-0
Výčet medailí v pořadí zlato-stříbro-bronz

.

Reklama

Související témata: