Hlavní obsah

Nevím, jak to holky udělaly, že jely tak rychle, přiznala Topinková Knapková

Rio de Janeiro

Před čtyřmi lety napsala úžasný příběh, když i s natrženým mezižeberním svalem dojela pro olympijské zlato. V Riu skifařka Mirka Topinková Knapková podobný happyend nepřidá. Mezi finálovou šestku se neprobila, v sobotním programu pojede jen B finále (v 15.20 SELČ).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Miroslava Knapková Topinková na finále nedosáhla.

Článek

Už před startem veslařských soutěží mluvila o tom, jak je současné pole skifařek vyrovnané a zhruba třináctka skifařek může pomýšlet na finále. Její slova se potvrdila.

V Aténách dojela čtvrtá, v Pekingu pátá, v Londýně první. Teď bude Topinková Knapková bojovat nejlépe o sedmé místo. „Poprvé nejsem na olympiádě ve finále, což mě mrzí. Ale dala jsem do toho všechno a soupeřky byly lepší," uznala.

V semifinále se v úvodu držela na druhé postupové příčce, pak se ale přes ni přehnala Číňanka Tuan Ťing-li, která celou jízdu vyhrála. Svěřenkyně Tomáš Kacovského už se na vedoucí trio nedokázala dotáhnout, po projetí cílem se jen sklonila únavou a zklamáním.

Semifinále někdy obtížnější než finále

„Bojovala jsem až do konce, Číňanka mě svým finišem překvapila, bohužel pro mě jela svůj životní závod," vyprávěla Topinková Knapková. „Někdo říkal, že semifinále je formalita, ale často bývá těžší než finále. Počítala jsem i s možností, že áčkové finále nepojedu," přiznala.

„Přitom jsem si říkala, jak se mi jede skvěle, měla jsem i síly zrychlit do finiše. Vůbec nechápu, jak to holky udělaly, že jely tak rychle," podivovala se. Její semifinále bylo výrazně rychlejší, ve druhém by se svým časem byla nejlepší.

Letošní sezónu začala hodně nevydařeně, na Světovém poháru ve Varese jela poprvé v kariéře C finále, na rozbouřené hladině při mistrovství Evropy v Brandenburgu dojela šestá, ale na prestižní regatě v Lucernu se vrátila na stupně vítězů. Klíčový závod jí ale nevyšel, teď musí najít motivaci do finále B. „Sejdou se tam silné soupeřky, Běloruska, Kanaďanka, Dánka. Bude to boj o každé místo," očekává pětařicetiletá veslařka.

Pak už bude sledovat boj o to, kdo bude její nástupkyní na olympijském trůnu. „Určitě se podívám, sama jsem zvědavá, jak holky dojedou. Asi nejvíc bych to přála Australance Kim Brennanové," přiznala.

Reklama