Hlavní obsah

Zmatek na laguně, Fuksa ve finále nebude. Sudí si uvědomili chybu až dvě hodiny po závodu

Rio de Janeiro

Po kauze Martiny Sáblíkové se české olympijské výpravy v Riu dotkl další neuvěřitelný příběh s nejasným výkladem pravidel. Kanoista Martin Fuksa figuroval devadesát minut po semifinále závodu na 200 metrů na oficiální startovní listině finále A a až následně byl přeřazen podle jiné interpretace regulí závodu do finále B.

Foto: Toman Images/Petr Sports World, ČTK

Martin Fuksa během semifinále závodu na 200 metrů.

Článek

„Samozřejmě mě to mrzí. Ale chtěl bych poděkovat týmu, že za mě tak bojoval," uvedl zklamaný Fuksa s poukazem na to, že český tým podal proti postupu rozhodčích bezprostředně po revizi výsledků protest.

„Jury se radila snad půl hodiny. Řekli nám, že kdyby se jednalo o mistrovství Evropy nebo světa, dali by Martina na dráhu číslo devět. Nechtěli ale dopustit precedens, úplně totéž se totiž stalo mezi kajakářkami na pětistovce," popisoval reprezentační trenér kanoistů Pavel Hottmar.

Postupový klíč Mezinárodní kanoistické federace (ICF) pro semifinále tvořila napohled jasná definice „1st - 2nd + 2 x 3rd BT to FA, Next BT x 8 to FB, Rest out". Tedy: nejlepší dvojice z každé rozjížďky postupuje přímo do finále A, které doplní dva závodníci ze třetích míst s nejrychlejšími časy. Skupinu pro finále B pak vytvoří dalších osm kanoistů podle dosažených časů. Zbytek odpadá.

Jenže daný klíč v první verzi výsledků nebrali rozhodčí závodu v úvahu. „Vydali výsledky podle toho, jak by to správně a logicky mělo být – do finále postoupili vždy dva nejrychlejší semifinalisté a s nimi další dva závodníci s nejrychlejšími časy, včetně Martina. Až téměř dvě hodiny po závodu si všimli, že udělali chybu," vysvětlil kouč.

Fuksa startoval na laguně Rodriga de Freitase hned v prvním semifinále, které se jelo nejrychleji. V absolutním pořadí dosáhl šestého času, cíl ale proťal až jako čtvrtý. Ve výsledcích přesto figuroval jako postupující do finále A na úkor Ukrajince Jurije Čebana, který byl s horším časem v poslední rozjížďce třetí. „Martin měl postoupit, jel vyrovnaně s nejlepšími. O to větší je zklamání, že ve finále nebude," dodal Hottmar.

Reklama