Hlavní obsah

USA - Španělsko 107:100Basketbalisté USA obhájili zlato, Španělé padli v poslední čtvrtině

Londýn

Američtí basketbalisté obhájili zlaté olympijské medaile a celkově vyhráli turnaj pod pěti kruhy už počtrnácté. V repríze finále z Pekingu se Španělskem v neděli v Londýně zvítězili 107:100, když o výhře rozhodli až v posledních čtyřech minutách. Španělé si připsali třetí olympijské stříbro.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Kobe Bryant zavěšuje ve finálovém utkání olympijských her proti Španělsku.

Článek

Američané získali šesté zlato ze sedmi posledních olympiád. Od Barcelony roku 1992 nevyhráli  jen v Aténách před osmi lety, když v semifinále podlehli Argentině. Se stejným soupeřem se James a spol. střetli v semifinále i letos, tentokrát však nezaváhali. Na turnaji Američané vyhráli zatím všech osm zápasů, do nichž nastoupili.

Američané svedli před čtyřmi lety v Pekingu se Španělskem jednu z památných přestřelek, když jen za poločas nastřílely oba týmy dohromady 130 bodů, a za tímto výkonem nijak nezaostávaly. Duel byl dokonce ještě dramatičtější.

Od začátku se oba celky předháněly ve střelbě z dálky. Americké hvězdy daly jen za první čtvrtinu sedm trojek z deseti pokusů. Jenže Španělé se nenechávali zahanbit, a to především zásluhou veterána Juana Carlose Navarra, který dal za první polovinu 19 bodů včetně čtyř trojek.

Právě Navarro a Rudy Fernández se starali o to, že Španělé vždy našli odpověď na americký nápor. Ve druhé půli je pak zastoupil Pau Gasol, který dal jen za prvních pět minut třetí čtvrtiny 13 bodů. Američané se však mohli spolehnout na nejlepšího střelce NBA Kevina Duranta, který celkem 30 body držel vedení na jejich straně.

Do poslední čtvrtiny vstupovali Američané s náskokem jediného bodu, koncovka ale patřila LeBronu Jamesovi. Podle mnohých nejlepší basketbalista současnosti dal dvě minuty před koncem pět bodů za sebou a získal USA rozhodující náskok devíti bodů, který ještě podpořil další hrdina vyrovnaného duelu Chris Paul.

XXX. letní olympijské hry v Londýně
Basketbal - muži, finále
USA - Španělsko 107:100 (35:27, 59:58, 83:82)
Body: Durant 30, James 19, Bryant 17, Paul 11, Love 9, Anthony 8, Williams 8, Westbrook 3, Chandler a Harden po 2, Iguodala a Davis po 0 - P. Gasol 24, Navarro 21, M. Gasol 17, Fernández 14, Ibaka 12, Rodríguez 7, Llull 5, Calderón, Reyes, Claver, San Emeterio a Sada po 0. Rozhodčí: Maranho (Braz.), Christodulou (Řec.), Aylen (Austr.). Fauly: 27:27. Trestné hody: 31/24 - 32/27. Trojky: 15:7. Diváci: 13.514.

Reklama

Související témata: