Hlavní obsah

Gruzínský mladík Šavdatuašvili nečekaně získal olympijské zlato

Dvacetiletý gruzínský judista Laša Šavdatuašvili se stal překvapivým olympijským vítězem v kategorii do 66 kilogramů. Dosud měl na kontě jen bronz z mistrovství Evropy, dnes však ve finále turnaje v Londýně porazil trojnásobného mistra Evropy Maďara Miklóse Ungváriho na juko.

Foto: Darren Staples, Reuters

Gruzínský judista Laša Šavdatuašvili (v modrém) poráží ve finále kategorie do 66 kg Maďara Miklóse Ungváriho na juko

Článek

Mezi ženami v kategorii do 52 kilogramů se ze zlata radovala An Kum-e z KLDR. Zvládla tak finálový reparát za Peking, kde před čtyřmi roky prohrála a brala stříbro. Tentokrát už ve 2. kole zdolala svou velkou rivalku a úřadující mistryni světa Misato Nakamuraovou a ve finále porazila Kubánku Yanet Bermoyovou-Acostaovou na juko.

Bronzové medaile získaly italská policistka Rosalba Forcinitiová a Francouzka Priscilla Gnetová.

Bronz mezi muži získali Korejec Čo Čun-ho a úřadující mistr světa Masaši Ebinuma z Japonska. Oba na sebe upoutali pozornost během vzájemného čtvrtfinálového souboje, který se zapsal do historie tím, že v něm vůbec poprvé došlo k situaci, kdy komisaři dodatečně změnili rozhodnutích sudích.

Rozhodčí původně označili za vítěze Korejce, jenže s výrokem nespokojená zaplněná hala ExCel Centre začala bouřlivě pískat. To přimělo komisi výsledek přehodnotit a nakonec za vítěze označila Japonce.

"Je to poprvé, co bylo změněno rozhodnutí sudích. Chtěli jsme se ubezpečit, že vyhraje ten správný zápasník. Duel byl neskutečně vyrovnaný," prohlásil mluvčí Mezinárodní judistické federace Nicolas Messner.

Ebinuma pak v semifinále prohrál, zatímco Čo Čun-ho vyhrál opravy, a tak se oba dostali do boje o třetí místo a nakonec se dočkali stejné medaile.

Judo:
Muži - do 66 kg:
1. Šavdatuašvili (Gruz.),
2. Ungvári (Maď.),
3. Čo Čun-ho (Korea) a Ebinuma (Jap.),
5. Zagrodnik (Pol.) a Uriarte (Šp.),
7. Karimov (Ázer.) a Oates (Brit.).
Ženy - do 52 kg:
1. Am Kum-e (KLDR),
2. Bermoyová-Acostaová (Kuba),
3. Forcinitiová (It.) a Gnetová (Fr.),
5. Mullerová (Luc.) a Heylenová (Belg.),
7. Kim Kjong-ok (Korea) a Legentilová (Mauricius).

Reklama