Hlavní obsah

Premiéra saúdskoarabské judistky trvala 82 sekund

Premiéra saúdskoarabské sportovkyně na olympijských hrách trvala jen 82 sekund. Šestnáctiletá judistka Vuddžan Šaharkáníová neměla proti Melisse Mojicové z Portorika šanci a podle očekávaní vypadla hned v prvním kole nejtěžší váhy.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Saúdskoarabská judistka Vuddžan Šaharkáníová (vpravo) při olympijském duelu proti Melisse Mojicové z Portorika.

Článek

Start Šaharkáníové vzbudil zájem o to více, že judistka trvala na svém tradičním islámském šátku. Ač jí to původně mezinárodní federace zakázala, po hrozbě, že na OH startovat nebude, nakonec federace ustoupila. Na tatami se proto představila s hidžábem.

"Byla jsem vystrašená z té strašné spousty diváků. Snad si příště povedu lépe a získám pro svou zemi medaili," řekla judistka. "Jsem moc ráda, že jsem tady mohla být. Byla to šance pro celou zemi, snad mě budou další sportovci následovat," vzkázala krajanům.

Na tatami přišla s černým šátkem a v bílém kimonu, které bylo očividně o několik čísel větší. Nervózně se usmívala, ale publikum ji přivítalo velkým aplausem. Premiéru na mezinárodním poli si však dlouho neužila.

Saúdská Arábie letos vyslala poprvé na hry dvě ženy, tou druhou je atletka Sarah Attarová. Premiérově pod pěti kruhy startují v Londýně také sportovkyně z Bruneje a Kataru.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články