Hlavní obsah

VIDEO: Fenomenální Bolt a Phelps, šokující mladičká vítězka i české holínky. Připomeňte si OH v Londýně

Londýn

Třicáté letní olympijské hry jsou od neděle minulostí, přesto na ně budou nejen sportovní fanoušci dlouho vzpomínat. Redakce Sport.cz vybrala deset nejpamátnějších momentů, a k tomu ještě jeden navíc. Připomeňte si je v našem souhrnu.

Reakce sportovců na proběhlou olympiáduVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Bolt se zařadil mezi legendy

Před čtyřmi lety v Pekingu bral jamajský sprinter Usain Bolt tři zlaté medaile, když triumfoval v bězích na 100 a 200 metrů a zároveň vyhrál štafetu na nejkratší běžecké trati. Po čtyřech letech snil o tom, že v Londýně své galapředstavení zopakuje. A pětadvacetiletý šoumen to dokázal! „Přijel jsem do Londýna, abych se stal legendou, a jsem legendou," usmíval se.

Štafety přepisovaly historii

Finále štafety hladké stovky se zapsalo do atletické historie i z jiného důvodu. Jamajčané i Američanky totiž dokázali posunout hranici světového maxima. Jamajské kvarteto Carter, Frater, Blake a Bolt zaběhlo čas 36,84, americká čtveřice Madisonová, Felixová, Knightová, Jeterová pak dosáhla času 40,82.

Phelps se stal nejlepším olympionikem historie. A skončil

Do Londýna odjížděl s šestnácti medailemi z předchozích dvou her a vědomím, že pokud připojí minimálně další tři, stane se nejúspěšnějším olympionikem historie. Americký plavec Michael Phelps v britské metropoli vylovil čtyři zlata a dvě stříbra, čímž překonal osmnáct olympijských medailí ruské gymnastky Larisy Latyninové. Phelps tak na hrách celkem posbíral 18 zlatých, 2 stříbrné a dvě bronzové medaile a po splněné misi následně potvrdil svůj odchod do plaveckého důchodu.

Triumf šestnáctileté plavkyně vyvolal nařčení z genetického dopingu

Pozornost v londýnském Aquatics Centre upoutala i teprve šestnáctiletá čínská plavkyně Jie Š'-wen. V polohovém závodu na 200 metrů brala zlato, na dvojnásobné trati si navíc připsala i světový rekord. V závěrečném kraulařském úseku přitom dosahovala lepších časů než Michael Phelps s Ryanem Lochtem, kteří se v bazénu objevili těsně před ní. Okamžitě se objevily pochybovačné hlasy, začalo se mluvit o dopingu, či dokonce geneticky upravovaných sportovcích. Mezinárodní olympijský výbor i plavecká federace se však postavily na stranu mladé Asiatky.

Bez grandslamu, ale se zlatem z „domácích" her

Tenisový grandslam sice ještě nevyhrál, o to sladší však byl pro britského tenistu Andyho Murrayho zlatý triumf na „domácích" olympijských hrách. Skotský hráč ztratil za celý turnaj pouhý jeden set, v bitvě o zlato navíc oplatil Rogeru Federerovi jen měsíc starou prohru z finále ve Wimbledonu.

Sánchez dopsal dojemný příběh

Dojemný příběh dopsal v Londýně překážkář Felix Sánchez. Reprezentant Dominikánské republiky bral zlato na čtvrtce překážek před osmi lety v Aténách, před čtyřmi lety v Pekingu však vypadl už v rozbězích. Ten den ráno se totiž dozvěděl, že jeho babička, na kterou byl silně fixovaný, zemřela. Celý den tehdy probrečel, ale pak si slíbil: Ještě než skončím, vyhraju pro ni medaili. V Londýně se skutečně dočkal. Ve 34 letech se stal nejstarším vítězem olympijské čtvrtky překážek. Nebylo divu, že v cíli závodu i při medailovém ceremoniálu jej přemohly slzy štěstí. „Snad je na mě babička pyšná," popisoval dojatě.

Hry se neobešly ani bez skandálů

Pořádný skandál postihl badmintonový turnaj žen. Osm hráček z Číny, Jižní Koreje a Indonésie bylo z Her vyloučeno proto, že v základní skupině čtyřhry úmyslně vypustily zápas, aby ve vyřazovacích bojích narazily na snazší soupeřky.

Vyloučen z turnaje byl i Taufik Machlufí, i když jen na jeden den. Alžírského běžce nestihla jeho výprava odhlásit z rozběhu na 800 metrů, a protože hned druhý den měl Machlufí absolvovat svou silnou disciplínu, běh na 1500 metrů, rozhodl se šetřit síly a rozběh kratší trati vypustil. Mezinárodní atletická federace IAAF však nakonec dala na stanovisko lékaře, podle kterého má běžec problémy s kolenem, a Alžířanovu diskvalifikaci vzala zpět. Machlufí o den později na trati 1500 metrů suverénně vyhrál zlato...

Jen necelý týden se ze zlaté medaile těšila běloruská koulařka Naděžda Ostapčuková. Den po skončení olympiády olympijský výbor uvedl, že v těle bývalé mistryně světa a Evropy byly nalezeny zakázané látky a nejcennější kov musí okamžitě vrátit. Ten dodatečně připadne původně druhé Novozélanďance Adamsové.

A ještě jednou doping, i když tentokrát z druhé stránky. Ještě pár dní před startem olympiády kajakář Jan Štěrba nevěděl, jestli se na ni vůbec vydá. Kvůli problémům s výsledky dopingové zkoušky mu Mezinárodní kanoistická federace udělila půlroční distanc, od Sportovní arbitráže nakonec vyvázl jen s napomenutím a do Londýna se na poslední chvíli přeci jen vydal. O to sladší pak byla radost z bronzu!

Favorizovaní Kanárci olympijské prokletí nezlomili

Byli považováni za jednoznačného favorita na zlato a během turnaje to jen potvrzovali. Brazilští fotbalisté v čele s hvězdami Neymarem, Hulkem, Marcelem nebo Oscarem až do finále neprohráli jediný zápas, v něm se ale museli sklonit před Mexičany. Kanárci se tak vítězství na olympijských hrách opět nedočkali...

Olympijský vítěz okraden

Přívaly nezměrného štěstí brzy vystřídal pocit zloby. Německý diskař Robert Harting za sebou nechal všechny své konkurenty, a tak se v Londýně odebral k zaslouženým oslavám. Během nich mu však neznámý zloděj odcizil akreditaci i oblečení včetně dresu, který ve zlaté euforii přímo na atletickém tartanu roztrhal. Kvůli policejnímu vyšetřování a vyřizování náhradních dokladů se do postele dostal až v osm hodin ráno.

Jedna z nejúspěšnějších českých výprav

Úspěšné byly Hry v Londýně pro českou výpravu. Od vzniku samostatné republiky dosáhla druhého nejlepšího výsledku, jen v Atlantě v roce 1996 brala více medailí (11). O deset cenných kovů se v Londýně postarali Miroslava Knapková, Barbora Špotáková, David Svoboda, Jaroslav Kulhavý (všichni zlato), Vavřinec Hradilek, Ondřej Synek, Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou (všichni stříbro), Adéla Sýkorová, čtyřkajak rychlostních kanoistů a Zuzana Hejnová (všichni bronz). V celkovém hodnocení medailového pořadí to Čechům vyneslo devatenácté místo.

České holínky bodovaly

Do podvědomí se čeští sportovci v Londýně nezapsali jen medailovým ziskem, ale i netradičním obutím na slavnostním zahájení. Modré holínky zaujaly diváky i módní experty. Nejčastěji skloňovanými slovy pak byly výrazy jako zábavné a originální. Někteří čeští sportovci po holínkách dokonce sáhli i při medailových ceremoniálech.

Reklama

Související témata: