Hlavní obsah

Nejlepší výškař sezóny přece jen pojede na olympiádu

MOSKVA

Páteční výkon výškaře Andreje Silnova na mítinku v Londýně, kde stanovil skokem přes 238 centimetrů letošní světové maximum, vynesl mistru Evropy účast na olympijských hrách, přestože se na domácím šampionátu do ruského týmu pro Peking nekvalifikoval. Silnova dodatečně nominoval národní olympijský výbor na základě interního hlasování, vedení ruských atletů teď zbývá vyřešit, kdo z výpravy vypadne. Rozhodnout by se mělo po dnešním mítinku v Monte Carlu.

Článek

Silnov obsadil na domácím šampionátu až čtvrté místo výkonem 230 cm, pouze vítězný Jaroslav Rybakov ale skočil v Kazani víc než on (233). O pořadí do osmého místa pak rozhodoval pouze lepší technický zápis, protože hned sedm skokanů se dostalo přes 230. Nejmenší počet nezdařených pokusů měli Vjačeslav Voronin a Andrej Těrešin, kteří se podělili o titul ruského vicemistra. Teď ale jeden z nich o olympiádu přijde.

"Ve sborné musejí na olympiádě startovat jen ti nejlepší z nejlepších. A Silnov předvedl absolutně nejlepší výkon z našich výškařů za celý současný olympijský cyklus," vysvětlil ruským médiím šéf NOV Leonid Ťagačov, který osobně za Silnova loboval. "Je to těžká situace. Ale vznikla, protože chceme mít v týmu sportovce, kteří mají vítězný potenciál," doplnil šéf ruských atletů Valentin Balachničev.

Reklama