Hlavní obsah

MOV odebral zápasníkovi Abrahamianovi bronzovou medaili

Švédský zápasník arménského původu Ara Abrahamian byl diskvalifikován z olympijské soutěže a přišel o bronzovou medaili, kterou vybojoval v kategorii do 84 kilogramů. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v sobotu vyřadil Abrahamiana z výsledků her kvůli jeho chování při čtvrtečním medailovém ceremoniálu.

Článek

Třiatřicetiletý rodák z arménského Gjumri přišel z rozhodnutí MOV o bronz pouze virtuálně, protože už ho stejně fyzicky neměl. Na protest proti údajně nespravedlivému vyřazení v semifinále od pozdějšího šampióna Andrey Minguzziho nepočkal Abrahamian ani na dokončení vyhlášení vítězů, sundal si medaili z krku, položil ji do středu zápasnické žíněnky a odešel z haly.

Ještě předtím prý vážně zvažoval, že na protest proti verdiktu rozhodčích v semifinále nenastoupí do zápasu o třetí místo. Nakonec se však nechal přemluvit a vybojoval nechtěný bronz. "Tahle medaile mě nezajímá. Chtěl jsem zlato," uvedl poté jeden z favoritů olympijského turnaje ve své kategorii a okamžitě ukončil kariéru.

MOV mu odebral bronz kvůli porušení zásady fair play. Abrahamianovo chování podle dnešního rozhodnutí MOV neslo znaky politické demonstrace a nedostatečného respektu k soupeřům. Švédsko tedy přijde o bronz v hodnocení zemí. Jediným bronzovým medailistou z kategorie do 84 kg tak zůstane Nazmi Avluca z Turecka.

"Medailový ceremoniál je symbolický rituál, který všichni uznávají. Jakékoli jeho narušení ze strany sportovců, zvlášť medailistů, je urážkou ostatních sportovců a celého olympijského hnutí," uvedl MOV v dnešním prohlášení.

Abrahamianův incident nebyl prvním svého druhu. Na olympijských hrách v Barceloně 1992 si odmítl nechat na krk pověsit bronzovou medaili vzpěrač Ibragim Samadov reprezentující společný tým bývalého Sovětského svazu. Pouze si ji vzal do ruky a odešel. Později se za svůj čin omluvil, MOV ho ale stejně diskvalifikoval a vzpěračská federace mu dala doživotní zákaz startu.

Reklama