Hlavní obsah

Phelps překonal olympijský rekord, má osmé zlato

PEKING

Díky vítězství americké štafety 4x100 metrů v polohovém závodě získal plavec Michael Phelps osmou zlatou medaili na olympijských hrách v Pekingu a stal se nejúspěšnějším sportovcem v historii Her. Americká štafeta získala první místo v novém světovém rekordu 03:29,34. Pro stříbro si doplavala štafeta Austrálie, třetí skončili Japonci. Phelps překonal plaveckou legendu krajana Marka Spitze, který se v roce 1972 v Mnichově stal sedminásobným olympijským vítězem.

Článek

Poslední vítězství v neděli Phelps vybojoval jako člen americké štafety, která vyhrála polohový závod na 4x100 metrů ve světovém rekordu. Už za vyrovnání Spitzovy bilance si vysloužil od svého sponzora prémii jeden milión dolarů.

"Vůbec nevím, jak bych se teď měl cítit. Mám v hlavě spoustu emocí," prohlásil bezprostředně po závodu. "Ale je jasné, že bez pomoci kamarádů bych to nedokázal. Chtěl jsem dokázat něco, co nikdo nikdy nedokázal, ale bez kluků by to nešlo," poděkoval kolegům ze štafety a především Jasonu Lezakovi, který skvěle finišoval v závodu na 4x100 metrů volný způsob a dohnal ztrátu v posledním úseku.

V sobotu si Phelps prožil ještě jeden krizový moment, když jen o setinu díky senzačnímu finiši porazil v závodu na 100 metrů motýlek Milorada Čaviče. Srbové sice podali protest, ale ten byl zamítnut. Neřešila se ani případná Phelpsova porážka, ale možnost, zda nebudou uděleny dvě zlaté medaile.

Třiadvacetiletý fenomén má se šesti aténskými triumfy na kontě celkem čtrnáct zlatých olympijských medailí. Před čtyřmi lety získal navíc dvakrát bronz a se šestnácti cennými kovy předstihl i v čele pořadí podle počtu medailí někdejšího sovětského gymnastu Nikolaje Andrianova, který v letech 1972 až 1980 získal sedmkrát zlato, pětkrát stříbro a třikrát bronz.

V závěrečné disciplíně celého plaveckého programu triumfovali Američané v čase 3:29,34 minuty, kterým zlepšili vlastní světový rekord z minulých her o sekundu a 34 setin. Phelps překonal světový rekord v sedmi svých závodech v pekingském bazénu.

Tentokrát nebyl průběh štafety tak dramatický jako v závodu na 4x100 metrů volný způsob, kdy Phelpsův plán málem překazili Francouzi. Hrdina letošních her přebíral po úvodních úsecích Aarona Peirsola a Brendana Hansena štafetu na třetím místě za Japonskem a Austrálií a na motýlkářské stovce posunul svůj tým do čela. Jason Lezak, jenž skvělým finišem zachránil Phelpsovi naději na krátké kraulařské štafetě, tentokrát bez problémů uhájil první místo o sedm desetin před Australany.

V Pekingu mu přálo i štěstí

"Nemám slov, kluci byli skvělí a umožnili mi získat osm medailí," velebil Phelps své kolegy. "Byla to týmová práce, je to paráda být jedním z nich," uvedl. Připustil, že mu v Pekingu přálo i štěstí. "Nic není nemožné. Nikdy na to nezapomenu," dodal.

S plaváním Phelps ve 23 letech rozhodně končit nehodlá a je hodně pravděpodobné, že vydrží i do dalších her v Londýně za čtyři roky a svou úchvatnou sbírku ještě rozšíří. "Teď si ale lehnu a ani se nehnu," řekl s úsměvem. V hlavě už má ale plán co dál. "Zkusím další disciplíny, změním trochu trénink, budu si užívat, bude to zábava," řekl.

V plaveckém komplexu Vodní kostka padlo celkem 25 světových rekordů. Další v neděli ještě před Američany přidaly australské plavkyně, které obhájily zlato v polohové štafetě na 4x100 metrů. Druhé skončily plavkyně USA s finišmankou Darrou Torresovou. Jednačtyřicetiletá účastnice pátých olympijských her krátce předtím doplavala druhá i v kraulařském sprintu na 50 metrů. Ve své sbírce má Torresová celkem dvanáct olympijských medailí, což se dosud žádné americké plavkyni nepovedlo.

"Jsem jako v transu," radovala se po závodě Torresová a hned si vzpomněla na svého trenéra Michaela Lohberga, který do Číny nemohl přijet kvůli vážnému onemocnění krve. "Nebýt jeho, tak tady vůbec nejsem," dodala.

Hackett patnáctistovku nevyhrál

Australan Grant Hackett těsně prohrál boj o zlato v závodě na 1500 metrů volný způsob, který mohl ovládnout na třetích olympijských hrách za sebou. Žádný plavec zatím nevyhrál jednu disciplínu na třech různých olympiádách. V Pekingu se o to marně snažil i Nizozemec Pieter van den Hoogenband na kraulařské stovce.

"Mrzí mě, že jsem nevyhrál. Ale ničeho nelituji, byl to dobrý závod," řekl australský plavec, který pochválil svého soupeře. "V minulosti takhle nikdy nebojoval. Klobouk dolů, dneska byl lepší," dodal.

Hackett ve finále nejdelšího bazénového závodu zaostal o 69 setin za Usámou Mellúlím, který získal první plavecké olympijské zlato pro Tunisko. "Tohle pořádně oslavím. Dva roky jsem nebyl v rodném městě. Konečně se uvidím s tátou, přáteli a sourozenci," prohlásil.

Čtyřiadvacetiletý Afričan se postaral o podobné překvapení loni na mistrovství světa v Melbourne, kde vyhrál závod na 800 metrů volný způsob a na poloviční trati získal stříbro. Obě medaile musel později vrátit kvůli staršímu dopingovému nálezu a odpykal si osmnáctiměsíční zákaz činnosti.

Torresová získala už jedenáctou olympijskou medaili

V ženském sprintu na 50 metrů volný způsob doplavala druhá jednačtyřicetiletá Dara Torresová, která startovala už na svých pátých hrách. Získala už jedenáctou olympijskou medaili, což se dosud žádné americké plavkyni nepovedlo

O jedinou setinu nestačila na Brittu Steffenovou. Němka, která v Pekingu vyhrála také na stometrové trati, triumfovala v čase 24,06 a o sedm setin vylepšila olympijský rekord Nizozemky Inge de Bruijnové. Bronzovou medaili získala šestnáctiletá Australanka Cate Campbellová.

Dopingovou minulost svého přemožitele Hackett neřešil. "Nestarám se o to. Jeho minulost je jeho minulost. Dneska tady stál v blocích, vše bylo podle pravidel a závod se mu povedl," prohlásil.

PLAVÁNÍ:
Muži:
1500 m vz. p.: 1. Mellúlí (Tun.) 14:40,84, 2. Hackett (Austr.) 14:41,53, 3. Cochrane (Kan.) 14:42,69, 4. Prilukov (Rus.) 14:43,21, 5. Jensen (USA) 14:48,16, 6. Davies (Brit.) 14:52,11, 7. Čang Lin 14:55,20, 8. Sun Jang (oba Čína) 15:05,12.
4x100 pol. záv.: 1. USA (Peirsol, Hansen, Phelps, Lezak) 3:29,34 - světový rekord, 2. Austrálie (Stoeckel, Rickard, Lauterstein, Sullivan) 3:30,04, 3. Japonsko (Mijašita, Kitadžima, Fudžii, Sató) 3:31,18, 4. Rusko 3:31,92, 5. N. Zéland 3:33,39, 6. Británie 3:33,69, 7. JAR 3:33,70, Itálie diskvalifikována.
Ženy:
50 m vz. p.: 1. Steffenová (Něm.) 24,06, 2. Torresová (USA) 24,07, 3. Campbellová 24,17, 4. Trickettová (obě Austr.) 24,25, 5. Veldhuisová (Niz.) 24,26, 6. Joyceová (USA) 24,63, 7. Schreuderová (Niz.) 24,65, 8. Gerasimenjová (Běl.) 24,77, ...v rozplavbách 29. Kazíková (ČR) 25,54 - český rekord.
4x100 m pol. záv.: 1. Austrálie (Seebohmová, Jonesová, Schipperová, Trickettová) 3:52,69 - světový rekord, 2. USA (Coughlinová, Soniová, Magnusonová, Torresová) 3:53,30, 3. Čína (Čao Ťing, Sun Jie, Čou Ja-fej, Pchang Ťia-jing) 3:56,11, 4. Británie 3:57,50, 5. Rusko 3:57,84, 6. Japonsko 3:59,54, 7. Kanada 4:01,35, Švédsko diskvalifikováno.

Reklama