Hlavní obsah

Isinbajevová přidala k olympijskému zlatu další rekord

PEKING

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová obhájila zlatou olympijskou medaili v novém světovém rekordu 505 centimetrů. V Pekingu v pondělí o centimetr zlepšila vlastní dosavadní maximum, které skočila na konci července v Monaku.

Článek

Šestadvacetiletá hvězda předvedla o 14 centimetrů lepší výkon než před čtyřmi lety v Aténách. Stadión Ptačí hnízdo díky ní viděl třetí světový rekord v rozmezí tří dnů po úchvatném představení Jamajčana Usaina Bolta v běhu na 100 metrů a výkonu Rusky Gulnary Galkinové-Samitovové na 3000 metrů překážek.

Isinbajevová zcela deklasovala své soupeřky. Druhá Američanka Jennifer Stuczynská skočila o 25 centimetrů méně a bývalá světová rekordmanka Světlana Feofanovová z Ruska získala bronz za 475 cm. "Sami jste viděli, jak to dopadlo. Jen jsem chtěla ukázat, kdo je nejlepší," prohlásila ruská šampiónka, které tleskalo 90 tisíc diváků. "Vždy se cítím jako herečka, když se celý stadion soustředí jen na mě. A jsem tu od toho, abych udělala dobrou show," dodala s úsměvem.

Hodnotu světového rekordu posunula Isinbajevová potřetí v sezóně a počtyřiadvacáté v kariéře. Znovu se tak přiblížila k ukrajinské legendě skoku o tyči Sergeji Bubkovi, který rekord překonal pětatřicetkrát. "Chtěla jsem ten rekord kvůli divákům a trenérovi. Říkal mi, že když jsme tak tvrdě pracovali, tak ať to koukám udělat. Napadlo mě, že má vlastně pravdu," dodala Isinbajevová, co ji motivovalo po dvou nezdarech na rekordní výšce.

Kateřina Baďurová, která loni skončila za Isinbajevovou druhá na mistrovství světa, vypadla už v kvalifikaci. Česká rekordmanka měla po lednové operaci přetržených zkřížených vazů velké manko v přípravě a před olympiádou stihla jediný závod. Její výkon 475 cm z Ósaky by dnes mohl stačit i na bronz.

ATLETIKA:
Ženy:
Tyč: 1. Isinbajevová (Rus.) 505 - světový rekord, 2. Stuczynská (USA) 480, 3. Feofanovová 475, 4. Golubčikovová (obě Rus.) 475, 5. Pyreková (Pol.) 470, 6. Hingstová 465, 7. Spiegelburgová (obě Něm.) 465, 8. Steinerová-Bennettová (USA) 455, ...v kvalifikaci Baďurová (ČR) bez platného pokusu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články