Hlavní obsah

Během olympiády v Londýně by mohly chybět taxíky

LONDÝN

Mávnout si na tradiční černý londýnský taxík během letních olympijských her by mohlo být o něco těžší než jindy. Požadavek taxikářů, aby mohli zvýšit jízdné až o 22 procent, byl ve čtvrtek zamítnut a řidiči hrozí, že během her na přelomu července a srpna radši zůstanou doma, anebo rovnou odjedou z Londýna, jehož úzké silnice podle nich olympijský provoz ucpe.

Foto: Profimedia, Fotobanka Profimedia

Ilustrační foto.

Článek

Taxikáři, světově proslulí vyhraněnými názory i nezávazným tlacháním, jsou také popuzení tím, že nebudou smět používat 50 kilometrů "Games Lanes" - tedy proudů silnic speciálně vyhrazených pro přednostní přepravu sportovců, činovníků, novinářů a VIP hostů na sportoviště.

Odborový svaz licencovaných taxikářů LTDA uvedl, že 30 až 50 procent jeho členů nemá v úmyslu během olympijského období pracovat. "Existuje velmi reálné riziko, že během olympiády nastane nedostatek taxíků," řekl generální tajemník LTDA Steve McNamara. "Prostě nás pusťte na ty (vyhrazené) trasy. To je jednoduché," dodal.

Londýnské úzké silnice trpí chronickými zácpami a právě doprava nejvíce znepokojuje Mezinárodní olympijský výbor.

Dražší taxy?

LTDA, která zastupuje až 10.000 z 25.000 londýnských taxikářů, navrhla, aby řidiči směli používat dražší víkendové a noční taxy během olympiády. Tento krok by podle odborového svazu mohl část váhajících řidičů nalákat zpátky na silnice. Tento návrh by jízdné zvýšil o 13 až 22 procent, ale dopravní podnik Transport for London (TfL) tento návrh zamítl.

Reklama

Související témata: