Hlavní obsah

V Panamě se slavilo první zlato v olympijské historii karnevalem

PEKING

Mohutné oslavy vypukly v pondělí v Panamě poté, co se skokan do dálky Irving Saladino stal v Pekingu olympijským šampiónem. Panamská televize vysílala závod, který přinesl zemi vůbec první zlatou medaili v historii her, v přímém přenosu a sledovali ho téměř všichni Panamci. Když muž s plným jménem Irving Jahir Saladino Aranda doletěl nejdál, vypukl v ulicích jeho rodného města Colón na panamském atlantickém pobřeží spontánní karneval a mohutně se slavilo i na dalších místech.

Článek

Nejlepším výsledkem pro tuto malou, středoamerickou zemi dosud byly dvě bronzové medaile, které přivezl běžec Lloyd La Bech z olympijských her v Londýně v roce 1948.

"Irving mi slíbil, že pro Panamu vyhraje zlatou medaili, a splnil to," řekl novinářům atletův otec David Saladino. "Teď jsem nejšťastnější muž na světě." Synovi věřila také jeho matka Cristina. "Byla jsem si jistá, naprosto jistá, že všechno bude v pořádku a tahle medaile půjde do Panamy."

Telefonát rodině, to byla první věc, kterou panamský zlatý medailista po vítězství udělal. A pak poblahopřál panamskému lidu a vzkázal, že tahle medaile je jejich. "To vy jste ji vyhráli," řekl Panamcům. "Zdravím všechny lidi v Colónu, kteří mi strašně pomohli," dodal.

Reklama

Související témata: