Hlavní obsah

V Číně se projevuje postolympijský syndrom

PEKING

Máte pocit prázdnoty, pociťujete nezájem o veškeré dění kolem vás nebo vás vaše práce více než obvykle stresuje? To byl mohl být podle čínské oficiální agentury Nová Čína "olympijský syndrom", záhadná nemoc, která postihuje četné čínské fanoušky od chvíle, kdy zhasla olympijská pochodeň.

Článek

Mnoho milovníků sportu, kteří trávili celé dny před televizí a sledovali olympijské hry, má pocit prázdnoty a sklon naříkat si na svůj osud, cituje agentura experty.

Podle šanghajského psychologa Lin Jea se často stává, že příznivce po velkých mezinárodních soutěžích přepadnou deprese.

"Diváci u televizí v rodinném kruhu sdíleli chvíle radosti a nadšení. Ovzduší v rodině se zlepšilo," vysvětlil psycholog. "Když olympijské hry v neděli skončily, museli se vrátit k běžnému životu a zase čelit pracovním stresům, často se jim nepodařilo dost rychle se přizpůsobit," uvedl. Nejzranitelnější jsou podle něj úředníci a studenti.

Nová Čína neinformuje o tom, jak je tento jev rozšířen, ale přináší rady odborníků, jak se mu vyhnout: více odpočívat, místo sledování televize vyrazit ven a získávat si nové přátele.

Reklama