Hlavní obsah

Argentinec Messi: Tenhle tým si triumf zasloužil

Gólem sice k vítězství Argentiny ve finále olympijského turnaje nepřispěl, přesto ale byl Lionel Messi neoddiskutovatelným tahounem jihoamerického týmu za obhajobou triumfu z Atén. „Je to tak spravedlivé, protože jsme na tomto turnaji byli opravdu nejlepší,“ vyprávěl Messi po utkání novinářům.

Článek

Jaká byla cesta ke zlaté medaili?

Hodně těžká. Byli jsme od začátku označováni za favorita turnaje. Až po čtvrtfinálovém vítězství nad Nizozemskem jsme skutečně ukázali, že jsme tady nejlepší. V semifinále s Brazílií jsme to potvrdili. Proti Nigérii ve finále to určitě nebyl náš nejlepší zápas, ale zlato jsme vybojovali. A to je podstatné. Je to tak spravedlivé, protože jsme na tomto turnaji byli opravdu nejlepší.

Na hřišti bylo vidět, že skutečně fungujete jako tým...

Určitě, i když to byl různorodý tým, jaký se třeba v reprezentaci už nesejde. Vedle mistrů světa dvacetiletých tu byl zkušený kapitán Riquelme, olympijský vítěz z Atén Mascherano. Tenhle tým si zlatý triumf zasloužil. Věděli jsme, že nic takového už nikdy společně nezažijeme a třeba ani nikdo z nás v jiném týmu. Jsme šťastní, že všechno dobře dopadlo a vyhráli jsme všechny zápasy.

Co pro vás olympijské zlato znamená?

Velmi cenný úspěch v mojí kariéře, na který bych chtěl navázat na mistrovství světa a v Copa América. Jsem velmi šťastný, že se nám to podařilo i za spoluhráče a argentinský lid, který nám fandil. Co se týmu a mně povedlo, mi asi dojde až později, Vždyť z olympiády můžete získat zlato jednou za život. Pro mne má cenu blízkou zlatu z mistrovství světa, které ale ještě nemám.

Dal jste první gól Argentiny na turnaji a přál jste si dát i ten poslední, zlatý. Jste zklamaný, že se vám to nepovedlo?

To je přeci úplně jedno. Nahrál jsem na něj, ale to vůbec není důležité, kdo ho dal a kdo na něj přihrál. Možná se ode mne čekalo víc branek, ale soupeři si mě hodně hlídali. Konkrétně Nigerijci velice tvrdě. Z toho těžili moji spoluhráči. Já jsem se snažil být užitečný co nejvíc. Věděl jsem, že se ode mne hodně čeká. Snad jsem to splnil dvěma góly a přihrávkami, ale to ať posoudí jiní.

Co vás teď čeká?

Vracím se hned do Barcelony. Pověsím si medaili na krk a ukáži ji spoluhráčům. Byl to velmi těžký začátek sezóny, ale věřím, že na konci budou ještě další úspěchy.

Reklama