Hlavní obsah

VIDEO: Zlatý poklad z Londýna je doma. Kulhavý medailí otvíral pivo, šrámy má i ta Svobodova

Martin Kézr, Marek BurkertSport.czPrávo
Aktualizováno

Úspěšní čeští olympionici jsou zpátky doma z dějiště XXX. letních olympijských her. Odpoledne na letiště v Praze-Kbelích dorazili v armádním speciálu jako jediní medailisté bronzoví kajakáři, večer už byla sbírka cenných kovů kompletní, když na ztichlou ranvej vystoupili před 21. hodinou olympijští vítězové Barbora Špotáková, David Svoboda a Jaroslav Kulhavý i bronzová Zuzana Hejnová.

Návrat zlatých olympioniků z LondýnaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Přílet olympioniků - čtyřkajak

Na úspěšné fotbalisty či hokejisty čekávají pravidelně tisíce fanoušků, skromné přivítání ale londýnským hrdinům náladu nevzalo. Z letadla ale všichni medailisté vystupovali viditelně unavení  - z oslav i z hektického programu. V hlavách jim navíc ještě doznívalo nedělní slavnostní zakončení olympiády. „Postupně mi teprve dochází, co se vlastně stalo. Jsem úplně mrtvý, připadám si jako v jiném světě. V letadle nikdo neřádil, vše probíhalo ve sportovním duchu," tvrdil Kulhavý, který při letu z Londýna nezapomněl na exkurzi v pilotní kabině.

„Mně se v neděli hlavně líbilo nést vlajku, to jsem si užívala sama, protože jsem byla stranou české výpravy. Tak jsem si pro sebe promítala, jaká ta olympiáda vlastně byla," líčila Špotáková, kterou při závěrečném ceremoniálu nejvíc zaujalo vystoupení Spice Girls.

Moderní pětibojař Svoboda sice po svém triumfu přišel do olympijské vesnice v šest hodin ráno, ale hlavní nápor oslav s přáteli ho teprve čeká. „Kámoši mě lákali už na pondělí, ale to jsem musel zrušit, protože se potřebuju hlavně pořádně vyspat. Docela jsem uvítal, že jsme si v salónku v letadle mohli rozložit postel a chvíli se natáhnout, mám za poslední dny fakt velký deficit," povzdechl si Svoboda.

Medaile mají první šrámy

Jeho medaile už má také první šrámy. „Doma půjde radši do šuplíku a vyndám ji zřejmě až v důchodu, až se budu chtít pochlubit vnoučatům," naplánoval si pětibojař. Jeho reprezentačnímu kolegovi Kulhavému posloužila medaile v prozaické záležitosti. „Když jsem po ceremoniálu neměl čím otevřít pivo, tak jsem využil medaili. To ale nebyla neúcta. Spíš jen jediná šance, jak se rychle napít, abych se tam úplně neusmažil," tvrdil biker.

Zatímco veslařka Mirka Knapková se s medailí i sprchovala, Špotákovou neláká nosit zlato na krku celý den. „Medaili tak používám jen jako lákadlo na fotografy, jinak ji pořád nenosím, abych si ji neponičila. Spíš ji pečlivě schovávám do krabičky," řekla oštěpařka, která se ze všeho nejvíc těšila na svého psa.

Až opadne euforie, nastanou zase všední dny tréninku a závodů. „Hlavně se těším, až mi přestane být zle. Za tři čtyři dny sednu na kolo a někam vyrazím. Jen tak si provětrat hlavu," tvrdil Kulhavý, před nímž je ještě mistrovství světa, kde obhajuje titul. „Teď bych byl ze všeho nejvíc chvíli rád sám. To si ten úspěch budu moct konečně užít," prohlásil s unaveným úsměvem Svoboda.

Čtyřkajak pokračuje v bronzovém mejdanu

Posádka čtyřkajaku Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba přistála ve Kbelích už odpoledne a i doma se chystala pokračovat v oslavách dobře rozjetých v Londýně. "Rozjeli jsme oslavy už v dějišti her ve velkém stylu. Nejdřív v Českém domě, pak i v okolních barech a pubech a teď už máme domluvenou akci ve vodácké krčmě," prozrazoval na letišti Lukáš Trefil. „Všechny akce v Londýně byly ale v rámci přijatelných mezí. Nikdo jsme medaili neztratili a neměli k tomu ani blízko. Možná i proto, že jsme si je s sebou vůbec nebrali," usmíval se Josef Dostál. "Je ale pravda, že jednou jsem vůbec nevěděl, jak jsem se dostal do olympijské vesnice," přiznal Trefil.

Kajakáři vybojovali životní medaili ve čtvrtek, poté si mohli začít užívat olympiádu. „Navíc jsme se přestěhovali do hlavní vesnice, která byla po všech stránkách nesrovnatelná s tou, kde jsme bydleli před závody," poukázal háček čtyřkajaku Daniel Havel na fakt, že kanoisté stejně jako veslaři bydleli nedaleko kanálu Eton Dorney na původně vysokoškolské koleji.

„Naživo jsem mohl potkat slavné sportovce, které jsem předtím viděl jen v televizi," doplnil Dostál. „Nádherný zážitek mám ze setkání s fanoušky v Českém domě, kde vládla báječná atmosféra, a pak jsme si tam užili i oslavy dalších medailí," vyprávěl Jan Štěrba.

„Na jedné party jsme potkali i jamajské sprintery, to byl rovněž nezapomenutelný zážitek," líčil Havel, jenž byl ale nejvíc v šoku, když se s ním chtěli fotit maďarští fanoušci s tím, že Čechům na vodě fandili víc než svým. „Přitom maďarský čtyřkajak nás o pár setin předjel ve finále," divil se háček české lodi.

Celá česká posádka má teď naplánovány tři týdny volna. „Na čtyřkajaku už letos závodit nebudeme, na vodu se chystáme až ke konci září," prozrazoval Trefil. „Pak ale do toho zase začneme šlapat, čeká nás Rio," usmál se Dostál. „Jel jsem na olympiádu poprvé a myslel jsem si, že i naposledy, ale když jsem na slavnostním zakončení viděl, jak starosta Ria přebral tu štafetu, dostal jsem chuť být u toho za čtyři roky znovu," říkal nejstarší člen bronzového čtyřkajaku, 31letý Štěrba. Poté už se úspěšný kvartet přesouval do vodácké Krčmy u Sváry, kde večer proběhlo další kolo dlouhých oslav.

Reklama

Související témata: