Hlavní obsah

Kvalifikaci v Maďarsku ovládl Hamilton. Vyrovná v neděli Schumacherův rekord?

Aktualizováno

Kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska formule 1 vyhrál šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton a připsal si 90. pole position v kariéře. GP Maďarska vyhrál úřadující šampion sedmkrát v kariéře a může vyrovnat rekord šampionátu v počtu vítězství v jednom závodě. Maximum patří bývalé hvězdě Ferrari a sedminásobnému mistru světa Michaelu Schumacherovi, který osmkrát ovládl Velkou cenu Francie.

Foto: Joe Klamar, ČTK/AP

Pliot Mercedesu Lewis Hamilton na trati při sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska.

Článek

Pětatřicetiletý Hamilton si první místo na startu zajistil časem 1:13,447, kterým stanovil nový rekord okruhu, a znovu vylepšil vlastní rekord v počtu vítězných kvalifikací. Na druhém místě skončil Valtteri Bottas, který po dvou úvodních závodech na okruhu ve Spielbergu vede průběžné pořadí mistrovství světa před Hamiltonem o šest bodů. Dnes za obhájcem titulu a týmovým kolegou z Mercedesu zaostal o jednu desetinu.

Do druhé řady na startu se postaví jezdci týmu Racing Point, jejichž vozům se kvůli pohonným jednotkám Mercedes i obvinění z nepovoleného okopírování některých prvků od mistrovské stáje přezdívá "růžové mercedesy). Lance Stroll dojel třetí se ztrátou devíti desetin, čtvrtý Sergio Pérez už zaostal o více než sekundu.

O další tři desetiny byli pomalejší jezdci trápícího se Ferrari čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel a Charles Leclerc, kteří se seřadili na páté a šesté příčce. Nedařilo se ani Maxi Verstappenovi z Red Bullu, jenž na sedmém místě ztratil na Hamiltona 1,4 sekundy.

Formule 1 - VC Maďarska
Kvalifikace

"Musím se štípnout, jestli je to pravda," řekl Hamilton. "Ale pořád to bude velmi těžký závod, protože po startu je před první zatáčkou dlouhá rovinka, takže si musím dát pozor. Navíc nevíme, jaké bude zítra počasí, ale bylo by super zase obsadit první dvě místa," přidal.

Nedělní závod odstartuje v 15:10 a pokud by Hamilton vyhrál, přiblížil by se dalšímu z Schumacherových rekordů. Bývalý německý pilot vede pořadí s 91 výhrami a britský jezdec na něj aktuálně ztrácí šest triumfů. Další Schumacherovo maximum může Hamilton vyrovnat i ziskem sedmého titulu mistra světa.

Kvalifikace na GP Maďarska, závod MS vozů formule 1:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:13,447
2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,107
3. Stroll (Kan./Racing Point) -0,930
4. Pérez (Mex./Racing Point) -1,098
5. Vettel (Něm./Ferrari) -1,327
6. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,370
7. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,402
8. Norris (Brit./McLaren) -1,519
9. Sainz (Šp./McLaren) -1,580
10. Gasly (Fr./Alpha Tauri) bez času.

Reklama