Hlavní obsah

Životní úspěch zhatila havárie! Zklamaný Čech stejně slyšel chválu

Měl na dosah životní úspěch! Jenže pár kilometrů před cílem o něj přišel kvůli havárii. Erik Cais na Barum Rally Zlín po chybě vyjel z trati a nedokázal udržet vedení. K události došlo v závěrečné rychlostní zkoušce. Ještě před ní držel dvacetivteřinový náskok na pozdějšího vítěze Jana Kopeckého. „Těžké je v tuto chvíli hledat slova. Erik ve 22 letech sahal po vítězství, stal by se nejmladším vítězem Barumky. Jenže o vše přišel na poslední erzetě, chybělo nějakých osm kilometrů," prohlásil Jaroslav Orsák, šéf týmu Orsák Rallysport. Cais a jeho navigátorka Jindřiška Žáková jsou v pořádku.

Foto: Martin Husár

Talentovaný pilot Erik Cais byl blízko životního úspěchu.

Článek

Vše se vyvíjelo z pohledu Caise až pohádkově. V jubilejním 50. ročníku Barum Rally Zlín závodil mladý český jezdec poprvé v nejvyšší kategorii. A vedl si skvěle! Vždyť pilot Fordu Fiesta Rally2 ovládl sobotní etapu. Celkem vyhrál sedm rychlostních zkoušek, čtyři z nich v neděli. „V takové výsledky jsme ani nedoufali. Je něco neuvěřitelné vést Barum Rally, kterou jedu potřetí v životě," radoval se Cais po sobotě.

Před poslední erzetou držel 20 vteřin náskoku na Kopeckého v závodní fabii a 40 vteřin na zkušeného Nora Andrese Mikkelsena. Ve dvanácté rychlostní zkoušce dokázal zvítězit o dvanáct vteřin. „Erik se svojí navigátorkou odvedli neskutečnou práci. V takhle nabité konkurenci a proti velezkušeným pilotům si vytvořili velký náskok. Erik svými výkony na letošní Barumce ukázal, že může v budoucnu patřit k nejlepším světovým pilotům," prohlásil Orsák.

Jenže k velkému zvratu došlo k poslední rychlostní zkoušce na Májové. I když si Cais prioritně přál udržet minimálně podium, nakonec do cíle vůbec nedojel. „Erikovi to uklouzlo v pravé zatáčce na blátě. Byl až moc opatrný, o skvělý výsledek nechtěl přijít, dával si pozor na chybu. Z té obavy ale bohužel vyplynulo, že chybu udělal. Přitom v předchozím průjezdu erzety vyhrál o třináct vteřin. Autu skoro nic není," popsal Orsák nedělní událost.

„Věřím, že tato havárie ho posune dál. Teď jsme plní emocí, ale v pondělí se už budeme upínat k dalším závodům," dodal.

Reklama