Hlavní obsah

MČR v quadcrossu pokračovalo v jinínském bahně

Miroslav Dvořák

Na nádherné trati v Jiníně se konal v pořadí již čtvrtý závod MR čtyřkolek. Krásy tratě ovšem ustoupily otázce, jak se vůbec dostat do cíle, zvláště v kategorii Junior I. Na už předtím beznadějně rozbředlou trať, která místy připomínala blátojem, se během tréninků snesl další déšť, který navíc závodníky definitivně proměnil v nerozeznatelné koule bahna.

Foto: Jan Jasanský

Závod MČR v quadcrossu v Jiníně.

Článek
Fotogalerie

Tréninky tak nebyly soubojem s časem ani s ostatními jezdci, největším soupeřem byla samotná trať. Zejména malé kubatury třídy Junior I neměly na blátivé pasáže výkon a jinínským údolím se brzy linula pára z uvařených motorů a „vůně“ spálených spojek. Čtyřkolky se více dolovaly z bláta než jezdily, a tak to většina zabalila už po jednom, dvou kolech. Ale například i v mistráku se do tréninku pustilo jen pět jezdců, kteří to také brzy zabalili, a do depa se vraceli se čtyřkolkami dvakrát tak těžkými, než když vyjeli.

Vedení závodu dětem zkrátilo trať, ovšem i na této zkrácené trati malí piloti houfně zapadávali, a tak jindy jen přihlížející rodiče měli stále plné ruce práce s vyprošťováním. Trať se proto zkrátila ještě jednou, a tentokrát už tak, že jezdci neprojížděli časomírou, nejezdilo se tedy na čipy a pořadí hlídali sami traťoví komisaři. Ovšem kvůli blátu přestali i sami tatínkové rozeznávat, kdo je kdo, a to samozřejmě vedlo k totálnímu zmatku a dohadům o pořadí.

Přebor

Kvalifikace změnily širokou závodní dráhu v jednokolejnou trať, která ztěžovala předjíždění, a to poznamenalo i průběh závodu. Kategorii Přebor suverénně ovládla trojice Radek Procházka, Mirek Kuchta a Lukáš Balín, která v tomto pořadí v obou rozjížďkách také projela cílem. Smůlu měl Jiří Kašpar, kterému v druhé jízdě spadl řetěz a namotal se do primárního kolečka.

Mistrovství republiky

Obě jízdy přinesly největší radost ASP Group Racing Teamu, když stylem start - cíl dvakrát vyhrál Martin Liška. David Tušl dělal, co mohl, ale na úřadujícího mistra republiky v Jiníně neměl.  Nicméně boj to byl ukrutný, Martin musel odrážet několik ataků, jeden z nich dokonce skončil vysednutím Davida Tušla ze stroje, když se nevešel do stopy. Za nimi se chvíli držel Maťo Prostinák, ale ve čtvrtém šel přes něj Josef Císař, a v tomto pořadí také dojeli do cíle. První rozjížďka přinesla zranění Michalu Prskavcovi, který poté, co odhodil totálně neprůhledné, zabahněné brýle, přímo do oka vlétl vystřelený kámen.

Druhá rozjížďka měla podobný průběh jako ta první, diváci opět viděli úžasný souboj Martina Lišky a Davida Tušla, který ovšem opět tahal za kratší konec provazu. Třetí dojel Maťo Prostinák, kterého sice předjel Josef Císař, ale záhy musel s povolenými řídítky do depa a při opravě ztratil spoustu času. Čtvrtý dojel Jan Jasanský, a to přesto, že poslední tři kola jel s prázdným předním kolem.

Junior I

Třídu Junior I opět panoval mladší z bratrů Fischerů, Marek, z ASP Group Racing Teamu, na stroji Access DRR 100. Start první rozjížďky ještě sice „přenechal mladším“, ale pak už si vedení nenechal vzít až do konce závodu. Za ním to ale vřelo, kluci si nedarovali vůbec nic a o dramatické okamžiky nebyla nouze. Byla to tak pěkná podívaná, že se na ní dokonce přišlo podívat i sluníčko a trať začala osychat.

I v druhé jízdě přesvědčivě zvítězil skvěle jedoucí Marek Fischer, který si tak dále navýšil náskok v průběžném pořadí.

Junior II

Do první jízdy nejlépe odstartoval Tomáš Cífka, za ním starší bratr Marka Fischera, Michal, a Martin Lemon. Ale už z druhé zatáčky se Michal Fischer vyřítil jako první, a začal ostatním ujíždět. Dvě kola před cílem si na něj počkala nehorázná smůla - došel mu benzín, a než stačil přepnout na rezervu a znovu nastartovat, propadl se až na úplně poslední místo. Do čela se tak dostal Martin Lemon  stíhaný Matějem Saňou a Dominikem Vávrů, a když už to vypadalo, že to takhle vydrží až do konce, dostal se Lemon mimo ideální stopu a toho využil Matěj Saňa, který tak zvítězil.

Ve druhé jízdě trať poněkud oschla, někteří jezdci obuli suché gumy, a to se ukázalo jako dobrý tah. Nejlépe opět odstartoval Michal Fischer, ale zakrátko se o první místo začal důrazně hlásit Tomáš Cífka. Tlačil na Michala a nakonec se mu ho podařilo předjet a zvítězit. Na třetím místě jedoucí Matěj Saňa měl v posledním kole menší kolizi a propadl se na místo čtvrté, když se před něj dostal Martin Lemon.

Reklama

Související témata: