Hlavní obsah

Dobojováno! Mistrem republiky v quadcrossu je Tušl

BŘEZOVÁ

Byla to hodně mokrá sezóna ta letošní, ale na poslední závod mezinárodního mistrovství České republiky v quadcrossu v Březové vyšlo počasí dokonale, včetně modré oblohy, i když už trochu podzimně chladné. Na poslední závod se však přesto sjelo překvapivě málo lidí - v mistrovství republiky 13, v přeboru 15 jezdců a pouze juniorů, kterých je stále více a více, do Březové dorazilo 17.

Foto: Jan Jasanský st.

Milan Liška při MČR v quadcrossu v Březové

Článek
Fotogalerie

Nízká účast měla za následek sloučení tříd mistrovství a přebor, ale o to byl závod divácky zajímavější.

Junior I

Kategorie Junior I je prakticky výhradní záležitostí strojů Access DRR. První rozjížďku vyhrál vedoucí jezdec průběžného pořadí Marek Fischer, kterého však v druhé rozjížďce potkala zlomenina zadní osy, a tak dojel šestý. Celkově mu to však v závodě stačilo na třetí místo. Ve druhé rozjížďce vyhrál Matěj Jendrišák před Lukášem Kolpekem, třetí byl Vojtěch Kroutil. Celkově v závodě: 1.Jendrišák  2.Kolpek 3. Fischer

Junior II

Do kategorie Junior II nastupoval Tomáš Cífka s bodovým náskokem před druhým jezdcem průběžného pořadí, Matějem Saňou a šlo o to, jestli tento náskok udrží. Prozradíme hned, že udržel, ale bylo to veliké drama plné bolesti a zlomené ruky. Tomáš Cífka byl totiž na jedné z lavic příliš rychlý, celou jí přeskočil a dopadl na rovinu.

Čtyřkolka to sice vydržela, ale nikoli Tomášova ruka. Přes velkou bolest musel nejen dojet první rozjížďku, ale i nastoupit do druhé, aby si zajistil potřebný počet bodů. Ale když potom po závodě dorazili do nemocnice, byla diagnostikována zlomenina obou kostí nad zápěstím, následovala okamžitá operace a rovnání. První závod vyhrál Marian Klíč, druhý byl Michal Fischer a třetí Matěj Saňa, pořadí v druhé rozjížďce bylo: Fischer, Klíč a Saňa.

Mistrovství ČR

V obou rozjížďkách vyšel start nejlépe Davidu Tušlovi, za kterým se drželi Mirek Zatloukal a Jan Jasanský. David Tušl v obou jízdách nejen úspěšně odstartoval, ale také zaslouženě zvítězil, za ním se ovšem rozpoutala čtyřkolková bouře - boj o druhé místo, „Hon na Lišku", konkrétně na loňského mistra republiky Martina Lišku.

Z tohoto boje během závodu po chvíli vytratil Mirek Zatloukal, který se propadl na sedmé místo, a ve druhé jízdě na páté, a tak v boji o druhé místo stíhal Martina Lišku Lukáš Studený, který se s ním několikrát na této pozici vystřídal. Nakonec se však prosadily větší Liškovy jezdecké zkušenosti.

V druhé rozjížďce převzal štafetu v boji o druhé místo Jan Jasanský, který zhruba polovinu závodu jezdil před Martinem Liškou druhý, ale ke konci závodu jej již opustily síly, a tak i v druhé rozjížďce dojel Martin Liška jako druhý.

Přebor ČR

V kategorii přebor bral plný počet bodů za dvě první místa Jiří Kašpar před druhým Eduardem Brdárem, který se tímto závodem loučil se závoděním na čtyřkolkách. Na třetím místě dojel Lukáš Miler, ale obrovský souboj se strhl za ním o třetí místo průběžného pořadí mezi Janem Rejholcem  a Liborem Švejchou. Po prvním závodě sice Libor Švejcha úplně stáhl tříbodový náskok Jana Rejholce, ale v druhé rozjížďce se mu již po několika kolech svlékla zadní pneumatika, a tak se z celkového třetího místa nakonec radoval Jan Rejholec.

Konečné pořadí MČR v quadcrossu 2010
Mistrovství ČR
1. David Tušl, 2. Martin Liška, 3. Lukáš Studený.
Přebor
1. Jiří Kašpar, 2. Radek Procházka, 3. Jan Rejholec.
Junior I.
1. Marek Fischer, 2. Lukáš Kolpek, 3. Vojtěch Kroutil.
Junior II.
1. Tomáš Cífka, 2. Matěj Saňa, 3. Dominik Vávrů.

Reklama

Související témata: