Hlavní obsah

Enge netuší, kde se v Sepangu stala chyba

PRAHA

Nevydařený víkend má za sebou český tým startující ve formulovém seriálu A1 Grand Prix. V malajském Sepangu totiž Tomáš Enge nenaplnil vysoké ambice a Česko tak ve čtvrtém podniku seriálu nezískalo ani bod. V průběžném pořadí neoficiálního Světového poháru národů se tak propadlo na konec první desítky.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge za volantem českého vozu na okruhu v Sepangu.

Článek

"Bohužel naše zážitky nebyly takové jako v Brně nebo v Číně. Jeli jsme tam s většími nadějemi, ale dopadlo to, jak dopadlo. Nevíme, kde se stala chyba, ale už loni jsme zjistili, že někdy přijde víkend, kdy se nedaří," uvedl Enge na úterním setkání s novináři v Praze.

Enge, který před rokem obsadil v Sepangu třetí místo, letos sprinterský závod po kolizi krátce po startu nedokončil, v druhém závodu byl čtrnáctý. "Problémy jsme měli již od pátečního tréninku, kdy jsem probrzdil pneumatiku. Museli jsme proto v sobotu nasadit novou sadu a vzhledem k tomu, že máme jen limitovaný počet sad, měli jsme při kvalifikacích problém zajet dobrý čas," uvedl liberecký pilot, který patří k nejzkušenějším účastníkům seriálu.

Déšť nepomohl

Česká formule se tak musela postavit na start krátkého sprintu až do sedmé řady, což byl nečekaný problém. "Když startujete z takové pozice, víte, že může přijít kolize. A to se stalo i nám. Sice jsem si dával pozor, ale zezadu mě trefil Brazilec a bylo po závodě," litoval Enge. Mechanici navíc měli následně hodně práce opravit značně poškozený monopost. "Najel mi skoro na hlavu. Zadek tak byl hodně poškozený," řekl Enge.

Mechanici sice stihli vše opravit, ale Enge se musel na startu hlavního závodu postavit až do poslední řady. Sice se vyplnilo přání Čechů a na okruhu začalo pršet, ani to ale Engemu nepomohlo. "Musel jsem jet opatrně, protože přede mnou byla zeď vody. I na rovince jsem se bál, že tam bude někdo stát a já ho uvidím na poslední chvíli," líčil.

Nakonec se mu přesto dařilo zrychlovat a posouvat se vpřed. I kvůli zkrácení závodu o sedm kol se však dostal jen na čtrnáctou pozici. "Ke konci to už vypadalo dobře, ale začali jsme mít problémy se zadními gumami a trakcí. V předposlední zatáčce nám navíc praskla poloosa," dodal Enge, kterého čeká další závod seriálu 10. prosince v indonéském Setulu.

Reklama

Související témata: