Hlavní obsah

Bývalý vicemistr světa F1 Regazzoni zemřel při autonehodě

PARMA

Bývalý slavný pilot formule 1 Clay Regazzoni zahynul při autonehodě v Itálii. Sedmašedesátiletý Švýcar, jenž byl kolegou legendárního Nikiho Laudy ve stáji Ferrari a v roce 1974 se stal vicemistrem světa, přišel o život na dálnici u Parmy. Oznámila to italská policie, podle níž se Regazzoniho auto střetlo s nákladním vozem. Nikdo další nebyl při havárii zraněn.

Článek

Regazzoni závodil ve formuli 1 v letech 1970 až 1980. Absolvoval celkem 132 Velkých cen, v nichž vybojoval pět vítězství a ve 28 závodech se umístil na stupních vítězů. Nejlepší sezonu prožil v roce 1974, kdy prohrál souboj o světový titul s Brazilcem Emersonem Fittipaldim o pouhé tři body.

Jeho kariéra byla spojena především s Ferrari, za které jezdil s přestávkou dohromady šest sezon. "Ztratili jsme v něm odvážnému jezdce a člověka, který stejně také žil. Vzpomínám na něj nejen jako na jednoho ze svých závodníků, ale také na někoho, kdo měl k Ferrari opravdu vášnivý vztah," řekl prezident italské automobilky Luca di Montezemolo, který byl v 70. letech manažerem týmu Ferrari.

Výrazně se Regazzoni zapsal i do historie týmu Williams, pro který získal v roce 1979 v Silverstone premiérové vítězství v Grand Prix. "Byl to zřejmě nejdůležitější okamžik během našeho působení ve formuli 1. Byl to gentleman a byla radost mít ho v týmu," uvedl šéf stáje Frank Williams.

Regazzoniho dráhu v F1 ukončila v roce 1980 nehoda v Grand Prix USA na okruhu v Long Beach, po níž zůstal upoután na invalidní vozík. Později se také angažoval v boji o rovná práva pro handicapované. Dokonce se ještě vrátil k automobilovým závodům a několikrát se zúčastnil Rallye Paříž - Dakar. V roce 1988 dokázal s tatrou vyhrát prolog ve Francii.

Reklama