Hlavní obsah

Slavný závod Indy 500 rozhodla chyba lídra v poslední zatáčce

Britský pilot Dan Wheldon šťastně vyhrál podruhé v kariéře slavný automobilový závod 500 mil v Indianapolis. Na legendárním oválu profitoval z havárie nováčka závodu JR Hildebranda, který v poslední zatáčce skončil z pozice suverénního lídra v bariéře.

Foto: Brent Smith, Reuters

Rozhodující moment závodu 500 mil Indianapolis. Vedoucí JR Hildebrand (vlevo) rozbil těsně před cílem vůz a pro vítězství si jede Dan Wheldon.

Článek

Třiadvacetiletý Američan udělal chybu, když se v posledním oblouku 200. kola při předjíždění jezdce o kolo dostal mimo ideální stopu, ztratil nad vozem kontrolu a bočním nárazem do ochranné zdi jej rozbil.

"Dostal jsem se k předjetí na špatném místě trati. Vyneslo mě to do špinavé stopy a bylo to," zpytoval svědomí Hildebrand, který z nehody vyvázl bez zranění.

Dan Wheldon líbá po vítězství v závodu 500 mil Indianapolis slavný pás z cihel v cíli stejně slavného podniku.foto: ČTK/AP/Jeff Roberson

Setrvačností sice ještě vrak projel cílem, ale až za Wheldonem, který se přitom už smiřoval s tím, že potřetí za sebou skončí druhý. "Cítil jsem jen pořádnou úlevu. Neuvěřitelný pocit. Nikdy jsem se nevzdal," řekl dvaatřicetiletý Wheldon. Závod, jehož první ročník se jel bez jednoho dne přesně před 100 lety, vyhrál už v roce 2005.

500 mil Indianapolis patří do trojice nejslavnějších automobilových závodů na světě spolu s Velkou cenou Monaka formule 1, která se v ulicích Monte Carla jela také dnes. Poslední z trojlístku, proslulý závod 24 hodin Le Mans se jede 11. a 12. června.

Reklama