Hlavní obsah

500 mil v Indianapolis vyhrál v cílové rovince Hornish

Vítězem jednoho z nejslavnějších zámořských závodů 500 mil v Indianapolis se v neděli premiérově stal Sam Hornish. Šestadvacetiletý jezdec si připsal prestižní výhru díky manévru v cílové rovince, kdy několik desítek metrů před cílem dvoustého kola předjel devatenáctiletého debutanta Marka Andrettiho.

Článek

Členové slavné závodnické rodiny se navíc prosadili na stupně vítězů díky Markovu otci Michaelovi, jenž se do kokpitu formule vrátil po dvouleté absenci.

Devadesátý ročník slavného Indy 500 vyvrcholil zhruba tři kola před koncem, kdy dráhu opustil safety car. První Hornishův atak na vedoucího Andrettiho v předposledním kole nevyšel, a když už se zdálo, že si mladíček dojede pro senzační vítězství, Hornish ho díky obrovskému zrychlení v jednom z nejdramatičtějších závěrů v historii předjel a po třech a čtvrt hodinách slavil vítězství.

Hornish se svým vozem s motorem Honda potvrdil roli velkého favorita. Téměř každý den totiž zajížděl v trénincích nejlepší časy a v kvalifikaci si také vybojoval pole position na startu, kam piloty přivedl v zaváděcím voze slavný cyklista Lance Armstrong.

Na rozdíl od loňského roku se závodu v Indianapolis nezúčastnil Tomáš Enge. Český pilot se začátkem měsíce rozhodl, že se oproti původním plánům zaměří na starty týmu Aston Martin Racing v americkém seriálu vytrvalostních závodů Le Mans.

Reklama

Související témata: