Hlavní obsah

Alonso vyhrál v Japonsku, Schumimu nevydržel motor

Španěl Fernando Alonso s vozem Renault vyhrál nedělní velkou cenu Japonska formule 1. Německý pilot Ferrari Michael Schumacher po poruše motoru ve 37. kole nedojel a před posledním závodem sezóny ztrácí na Alonsa 10 bodů. Druhý dojel Brazilec Felipe Massa s Ferrari, třetí další vůz Renaultu s Italem Giancarlo Fisichella.

Článek

"Deset bodů je fuč, šampionát je rozhodnutý," popsal Schumacher, co mu blesklo v kritickém momentu hlavou. "V titul už nevěřím, Fernando v Brazílii může jet vycházkovým tempem a v klídku. Já můžu být pyšný na to, že jsme zdramatizovali prakticky rozhodnuté mistrovství," uvedl Schumacher, který během předchozích závodů zlikvidoval manko 25 bodů.

Alonso prý nemohl uvěřit vlastním očím, když míjel Schumacherův vůz. "Mechanický problém u Ferrari - to se jen tak nevidí. V tom kouři jsem nejprve myslel, že to je Spyker. Auto vypadalo oranžové. Až když jsem ho předjížděl, uviděl jsem Michaela," okomentoval Alonso na tiskové konferenci okamžik, kdy soupeřův motor zkolaboval a on zastavující vůz předjel.

Renault zvýšil náskok

Druhý v nedělním sedmnáctém dílu šampionátu dojel další pilot týmu Ferrari Felipe Massa z Brazílie, třetí pozici uhájil Alonsův stájový kolega Giancarlo Fisichella z Itálie. Renault tak po předposledním závodu sezóny zvýšil před Ferrari náskok v Poháru konstruktérů na devět bodů. Alonso si připsal sedmé vítězství v sezoně, na okruhu v Suzuce vyhrál poprvé v kariéře.

"Vítězství je moc důležité, potřebovali jsme ho už dlouho a teď konečně přišlo. V pravý čas," uvedl Alonso, který vyhrál závod naposledy v červnu v Kanadě. "Šampionát se rozhodne v Brazílii, jak jsme čekali. Nesmíme tam moc riskovat," doplnil Španěl.

Vozy čtyř stájí se na start postavily hned vedle sebe vždy do jedné řady a jednobarevnost úvodu narušil pouze Alonso, jenž se krátce po zhasnutí červených světel dostal před Jarna Trulliho z Toyoty na čtvrté místo. Vítěz kvalifikace Massa dlouho první pozici neudržel, hned v druhém kole se před něj Schumacher snadno dostal a Alonsovi se pomalu vzdaloval. Španěl jel nervózně a dvakrát dokonce lehce chyboval.

V nájezdu do dvanáctého kola Španěl předjel toyotu Ralfa Schumachera a pronásledoval obě ferrari. Po Massově zastávce v boxech už byl hned za Němcem, ale ztrácel na něj stabilně kolem pěti sekund. V patnáctém okruhu Alonso zajel poprvé k mechanikům a definitivně se dostal před Brazilce Massu na druhou pozici. V osmnáctém kole byl v boxech prvně i Schumacher, ale vrátil se bez potíží do čela a nic na tom pak nezměnily ani druhé zastávky.

Takové jsou závody

Zdálo se, že sedminásobného mistra světa v cestě za vítězstvím nic nezastaví. Jenže v 37. okruhu, šestnáct kol před cílem, se začalo z jeho motoru kouřit, Schumacher musel vystoupit a dojít do boxů po svých. Přestože titul považuje za ztracený, bral situaci sportovně. "Takové jsou závody. I v životě je člověk jednou dole, jednou nahoře. Jinak by to byla nuda," dodal Němec, jenž vyhrál pět z posledních sedmi závodů a před japonskou GP byl na koni.

Při jeho 50. výpadku za šestnáct let kariéry spadlo Alonsovi vítězství do klína. V Brazílii ho může o titul připravit pouze umístění mimo bodované pozice či podobná porucha vozu při současném Schumacherově prvenství.

"Je to něco, na co jsem čekal skutečně dlouhou dobu," uvedl Alonso, který se po skončení závodu v cíli nesmírně radoval, předváděl taneční kreace a teatrálně poskakoval před svými fanoušky i členy týmu Renault. Varoval však, že ještě není rozhodnuto, třebaže podle Schuamchera jej o titul může připravit jen zázrak, v který ale Němec nevěří. "Je příliš brzo na oslavy, může se mi stát něco podobného," mírnil Alonso optimismus. "Ale každopádně jsme v dobré pozici."

VC Japonska:
1. Alonso (Šp./Renault) 1:23:53,413 (prům. rychlost: 219,982 km/h), 2. Massa (Braz./Ferrari) -16,151 sekundy, 3. Fisichella (It./Renault) -23,953, 4. Button (Brit./Honda) -34,101, 5. Räikkönen (Fin./McLaren) -43,596, 6. Trulli (Toyota) -46,717, 7. R. Schumacher (Něm./Toyota) -48,869, 8. Heidfeld (Něm./Sauber) -1:16,095, 9. Kubica (Pol./Sauber) -1:16,932, 10. Rosberg (Něm./Williams) -1 kolo.
Průběžné pořadí MS (po 17 z 18 závodů):
1. Alonso 126 b., 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 116,, 3. Massa 70, 4. Fisichella 69, 5. Räikkönen 61, 6. Button 50, 7. Barrichello (Braz./Honda) 28, 8. Montoya (Kol./McLaren) 26, 9. Heidfeld 23, 10. R. Schumacher 20.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 195, 2. Ferrari 186, 3. McLaren 105, 4. Honda 78, 5. Sauber 36, 6. Toyota 35.

Reklama

Související témata: