Hlavní obsah

Hamilton dál září, ovládl kvalifikaci na VC Japonska

Suzuka
Aktualizováno

Kvalifikaci na Velkou cenu formule 1 vyhrál vedoucí jezdec průběžného pořadí mistrovství světa Lewis Hamilton z Mercedesu. Jeho soupeř v boji o titul Sebastian Vettel byl až devátý, protože po taktické chybě Ferrari nestihl před blížícím se deštěm zajet dostatečně rychlý čas.

Foto: Toru Takahashi, ČTK/AP

Spokojený Lewis Hamilton po úspěšné kvalifikaci na VC Japonska, ve které byl nejrychlejší.

Článek

Ve Ferrari špatně odhadli situaci a do závěrečné části poslali Vettela i Kimiho Räikkönena na pneumatikách do mokra, přestože trať po předchozí přeháňce stihla uschnout. Oba piloti proto okamžitě zamířili do boxů pro nové gumy, což je připravilo o možnost zajet víc rychlých kol.

V závěru navíc začalo znovu pršet a Vettel už nestihl zajet relevantní čas, zatímco Räikkönenův výkon stačil pouze na čtvrté místo s téměř dvousekundovým odstupem za Hamiltonem. Druhé místo obsadil Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas a nečekanou třetí příčku si připsal Max Verstappen z Red Bullu.

Hamilton vybojoval jubilejní 80. pole position v kariéře a časem 1:27,760 porazil Bottase o tři desetiny, Verstappena už o více než sekundu. Díky chybě Ferrari má čtyřnásobný mistr světa velkou možnost udělat v nedělním závodě další výrazný krok k obhajobě titulu.

Vettel zaznamenal nejhorší umístění v kvalifikaci od loňské Velké ceny Malajsie, kde byl kvůli technickým potížím poslední a v závodě se nakonec dokázal zlepšit na čtvrtou příčku. To by však bylo pro čtyřnásobného šampiona tentokrát málo, protože pět závodů před koncem na druhém místě průběžného pořadí ztrácí na Hamiltona padesát bodů.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Suzuce:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:27,760
2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,299
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,297
4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,761
5. Grosjean (Fr./Haas) -2,001
6. Hartley (N. Zél./Toro Rosso) -2,263
7. Gasly (Fr./Toro Rosso) -2,333
8. Ocon (Fr./Force India) -2,366
9. Vettel (Něm./Ferrari) -4,432
10. Pérez (Mex./Force India) -9,469

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - kvalifikace na sprint dnes 09 : 30
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint