Hlavní obsah

Ženy nemají v povaze brutalitu, a i proto nemohou jezdit ve formuli 1, říká poradce Red Bullu

Usedne do formule 1 opět žena? Téma, které je neustále diskutováno. Teď se svým názorem přišel i Helmut Marko, poradce týmu Red Bull. I podle pětasedmdesátiletého Rakušana jen tak žádná jezdkyně neusedne do kokpitu F1, protože řízení monopostu vyžaduje velkou fyzickou zdatnost.

Foto: Sport.cz

Helmut Marko.

Článek

„Jestli jedete tři sta kilometrů za hodinu a bojujete kolo na kolo, pak je součástí toho i brutalita, a to nevím, jestli je v ženské povaze,“ prohlásil Helmut Marko na webu Motorsport-total.com. „Ve formuli 1 musíte být ve špičkové fyzičce a potřebujete šílenou sílu v ramenou.“

„Jsou tu fyzické požadavky, které se zdají pro ženy příliš obtížné. Také při brždění musíte vynaložit velkou sílu, a navíc jste v monopostu, kde je čtyřicet až padesát stupňů. Viděli jsme špičkové jezdce, kteří v Singapuru málem kolabovali. Fyzické požadavky jsou tady pro ženy příliš velké,“ vysvětloval poradce Red Bullu dál.

A tak ke konci minulého roku vznikl pro ženy nový formulový šampionát, W series. Některé jezdkyně tato soutěž rozzlobila, protože chtějí dál závodit s muži, jiné naopak tato informace potěšila. Vzaly ji jako příležitost a přihlásily se do prvního ročníku. Porota poté z přibližně stovky zájemkyň vybrala osmadvacet finalistek.

Ty se v březnu zúčastnily testování s monopostem formule 3 a osmnáct nejlepších se pak probojovalo do šampionátu, který odstartuje již 4. května v Německu. Letošní ročník by se měl konat na okruzích v Evropě, v dalších letech by pak měly přibýt závody v Americe, Asii a Austrálii.

Reklama