Hlavní obsah

Mercedes může slavit titul už po dvou třetinách sezony. Sportovní ředitel F1 také nechce nudné závody

Praha

O tom, že formule 1 je čím dál tím větší nuda mluví už několik let fanoušci. Letošní suverénnost Mercedesu, který zatím vyhrál všechny závody, to ještě více umocňuje a s diváky začínají souhlasit i jezdci. Třeba Lewis Hamilton se nedávno vyjádřil, že musí dojít ke změnám. Sportovní ředitel formule 1 Ross Brawn jeho názory vítá a doufá, že se pětinásobný světový šampion bude dál zapojovat do debaty na toto téma.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Lewis Hamilton slaví na stupních vítězů triumf ve Velké ceně Francie.

Článek

„Víme, že formule 1 musí udělat důležitou změnu ve svém směřování, pokud si chce udržet pozici jedné z nejsledovanějších sportovních akcí na světě,“ uvedl Ross Brawn na webu f1i.com. „Všichni klíčoví aktéři, FIA, týmy a my, jsme se dohodli na cílech a existuje široká shoda na hlavních principech, jako zavedení rozpočtového stropu a spravedlivější rozdělení příjmů,“ vysvětloval sportovní ředitel formule 1 dál.

„Na technické stránce spolupracujeme s FIA a inženýry všech týmů. Bude skvělé, když do debat vstoupí i jezdci,“ prohlásil s tím, že o změny v pravidlech se už zajímal třeba Lewis Hamilton. Ten se nedávno vyjádřil, že naprosto chápe fanoušky, kteří říkají, že závody jsou nuda. Fanoušci by ale podle jezdce Mercedesu z toho neměli vinit závodníky a vedení formule vyzval k řešení.

Brawn je za slova pětinásobného světového šampiona rád, oceňuje jeho přístup i to, že se již zúčastnil jedné ze schůzek na toto téma. „Jsem šťastný, že Lewis projevil ochotu přispět svými názory a nemůžu se dočkat naší další spolupráce,“ tvrdil Brawn, který ze současného vývoje šampionátu také není nadšený.

„Když se Mercedesu podaří udržet tohle tempo, mohl by Pohár konstruktérů získat už v Monze, přitom v té době bude zbývat ještě třetina sezony. Lewis, Valtteri ani Mercedes nenesou vinu za tuto sezonu, která se blíží k dokonalosti. Změny pravidel, které navrhujeme, nejsou namířeny proti týmům, které přepisují rekordy. Ale všichni musíme pochopit, že formule potřebuje více konkurence, aby mohly i ostatní stáje usilovat o stupně vítězů a nebylo to jen záležitostí několika dominantních týmů,“ uzavřel Brawn.

Reklama