Hlavní obsah

Formulový orgasmus i Armagedon šampionů! V závodu dekády padaly rekordy

Praha

Jak zachránit nudnou formuli 1? Naservírovat fanouškům pár zážitků, jakým byla nedělní chaotická Velká cena Německa! Vyhrál ji Max Verstappen z Red Bullu, rezonuje však jinými událostmi. Experti ji neváhají nazvat závodem dekády či dokonce formulovým orgasmem. Pro mistrovský Mercedes slavící 125 let skončila Armagedonem, jiní naopak zazářili a k vidění byly i pozoruhodné rekordy.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Max Verstappen ovládl šílený závod.

Článek
Fotogalerie

Ne že by se v celkové klasifikaci něco zásadního změnilo. Přesto si mistrovský Mercedes uřízl v Hockenheimu slušnou ostudu.

Součástí oslav bylo speciální lakování, retro kombinézy, oblečení zaměstnanců týmu, ale i přítomnost štábu Netflix, který měl přístup do zákulisí stáje.

Výsledek? Obhájce titulu a vedoucí muž průběžného pořadí Lewis Hamilton obsadil po startu z pole position bodovanou devátou příčku jen díky penalizaci obou jezdců Alfy Romeo, Valtteri Bottas sedm kol před koncem havaroval a do cíle nedojel.

„Výsledky nejsou trapné, takový je motorsport. Někdy musíte dostat za uši a poučit se," říká šéf stáje Toto Wolff.

„Dny, jakým byla neděle, nás dělají lepšími. Musíme popřemýšlet, co se pokazilo. Pokud se věci takto nakupí, například Valtteriho nehoda na konci, tak víkend skončí takovým Armagedonem," přemítá šéf šampionů.

„Nehraje žádnou roli, že slavíme 125 let a měli jsme v boxech lidí z vedení nebo chlapce z Netflixu. Během závodu jsme jim dali asi víc materiálu, než nasbírají za jakýkoli jiný víkend. My teď musíme sklonit hlavy a poučit se," opakuje Wolff.

Mechanici posunuli vlastní zápis

Šílená jízda v gejzírech vody však měla také své velké vítěze. Samozřejmě Maxe Verstappena, který si připsal druhé vítězství v sezoně. Jeho mechanici z Red Bullu pak po dvou týdnech opět vylepšili vlastní rekord v rychlosti výměny pneumatik.

Nizozemského pilota při jedné ze zastávek „zdrželi" jen na 1,88 sekundy a přispěli tak k jeho triumfu. V britském Silverstonu mechanici druhému pilotovi Pierreovi Gaslymu vyměnili všechny čtyři gumy za 1,91 sekundy.

Také Kubica s rekordem

Rekord si připsal také Robert Kubica z Williamsu. Polák projel cílem původně jako dvanáctý, avšak po potrestáni jezdců Alfy Romeo poskočil na desáté místo. Bodoval po osmi letech, osmi měsících a čtrnácti dnech, tedy po 168 Velkých cenách.

Kubica překonal Luciena Bianchiho, mezi jehož dvěma bodovanými úspěchy prošlo sedm let, jedenáct měsíců a sedm dní. Stalo se tak ještě mezi Belgií 1960 a Monakem 1968.

Pódium pro dcerku

Na třetím místě dojel senzačně dojel Daniil Kvjat z Toro Rosso. Do formule se vrátil po pauze, s návratem už pomalu ani nepočítal.

Své poslední roky charakterizuje jako horskou dráhu. Nedělní třetí místo je pro něj skvělou satisfakcí a lépe načasované už být ani nemohlo. Jen pár hodin před tím, než vystoupil na pódium, se rodák z Ufy stal otcem dcerky.

Vettel je zase šťastný

Velkém hrdinou pak v neposlední řadě byl Sebastian Vettel. Kritika na něj po sérii hrubých chyb jen pršela, někteří mu radili, ať z Ferrari raději odejde.

Němec startoval do domácí Grand Prix z posledního místa, ale nakonec dojel druhý.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Stříbrná trofej s cenou zlata. Sebastian Vettel startoval poslední, dojel druhý...

„Dlouhý závod, v některých fázích jsem měl pocit, že nikdy neskončí. V tak náročných podmínkách to však byla zábava. Bylo těžké číst, co je nejmoudřejší tah, ale určitě jsem šťastný," líčí Vettel, jehož stájový kolega Charles Leclerc boural a nedojel.

„Prožíváme náročné období. Šlapeme na to velmi silně, děláme chyby a nejsme tam, kde chceme být. Musíme však pokračovat a věřit si. Jsem si jist, že náš čas přijde," ujišťuje čtyřnásobný šampion.

Reklama