Hlavní obsah

Formuli 1 hrozí znehodnocení, tvrdí její bývalý šéf

Praha

Kolik závodů formule 1 by bylo ideálních? Šestnáct, dvacet, nebo čtyřiadvacet? Počet velkých cen se neustále navyšuje a z týmů, které si růst odsouhlasily, se stále častěji ozývá kritika. Teď se přidal i Bernie Ecclestone. Bývalý šéf formule 1 tvrdí, že dojde k znehodonocení šampionátu.

Foto: Sport.cz

Bernie Ecclestone.

Článek

V roce 1950, kdy šampionát formule 1 začínal, se jelo sedm závodů. O osmnáct let později jich bylo už dvanáct a v sedmdesátých letech počet závodů za rok kolísal mezi jedenácti až sedmnácti. Mezi lety 1982 a 1994 však došlo k ustálení na šestnáct velkých cen za rok. Poté se počet opět měnil, osciloval mezi šestnácti a osmnácti závody.

Ani to ale nebyla konečná. V roce 2005 se poprvé v historii uskutečnilo devatenáct závodů, v roce 2016 jich pak bylo už jednadvacet. Od příští sezony zase jeden další přibude a vedení formule 1 Liberty Media se prý chystá šampionát od roku 2021 rozšířit na čtyřiadvacet akcí, kdy se bude bojovat o body. Týmy sice navýšení odsouhlasily, teď už se jim to však přestává líbit.

Ferrari a Racing Point upozorňují na to, že nejspíš budou muset přijmout nové zaměstnance, čímž se zvýší náklady, a to s ohledem na chystaný rozpočtový strop bude dost obtížné. Nyní se k nim přidal i Bernie Ecclestone, bývalý šéf formule 1, který během své čtyřicetileté éry navyšování podporoval. Teď je však osmaosmdesátiletý Brit jiného názoru.

Formule 1 podle něj bude takto vysokým počtem závodů znehodnocena. „Rozhodně je to moc. Šestnáct velkých cen stačí. Čím více je závodů, tím více se produkt připravuje o svou cenu,“ uvedl Ecclestone na webu gpfans.com. „Tuto přesycenost jsme zažili u tenisu. Máme sto turnajů, ale jen deset z nich je důležitých,“ dodal Ecclestone.

Kolik závodů za rok ve formuli 1 by bylo podle Vás ideálních?
Méně než šestnáct
6,4 %
Šestnáct
54,3 %
Dvacet
32,5 %
Čtyřiadvacet
6,8 %
Celkem hlasovalo 422 čtenářů.

Reklama