Hlavní obsah

Tým Ferrari zažaloval kvůli špionáži člena stáje McLaren

MARANELLO/WOKING

Stáj formule 1 Ferrari podala v souvislosti s aférou kolem svého mechanika Nigela Stepneyho u soudu další žalobu. Tentokrát se jedná o člena konkurenční stáje McLaren-Mercedes, jehož jméno nebylo zveřejněno. Podle britského a italského tisku je žalovaným mužem šéfdesigner Mike Coughlan, kterého tým McLaren v úterý bez dalších podrobností postavil mimo službu.

Článek

Média uvádějí, že Coughlan dostal od Stepneyho na konci dubna celý balík technických informací týkajících se Ferrari. Oba muži se již léta znají, v roce 1990 spolu pracovali v týmu Benetton a později působili ve slavné italské "scuderii" z Maranella.

Zástupci McLarenu ve středu ujistili, že žádné informace od konkurence nevyužili k vylepšení svých monopostů. "Provedli jsme důkladné vyšetřování a můžeme potvrdit, že žádné duševní vlastnictví Ferrari se nedostalo k nikomu jinému z našeho týmu ani nebylo použito ve vozech," uvedlo vedení britské stáje, jež obhajuje prvenství v Poháru konstruktérů, který nyní vede právě před Ferrari.

Celou záležitost prý oba týmy otevřeně řeší i ve spolupráci s představiteli mezinárodní federace FIA. "V souvislosti s některými spekulacemi jsme pozvali členy FIA k prohlídce našich vozů, aby se mohli přesvědčit, že tým nijak neprofitoval z duševního vlastnictví soupeře," stojí v prohlášení McLarenu, který čeká v neděli závod na "domácí" půdě v Silverstonu.

Někdejší šéfmechanik Stepney byl původně podezřelý "pouze" ze sabotáže. Vedení týmu ho zažalovalo kvůli tomu, že před Velkou cenou Monaka údajně nasypal bílý prášek do otvorů na tankování.

Poté, co stáj získala povolení prohledat Stepneyho dům v Británií, našla tam prý důkazy o tom, že informoval konkurenci. Sedmačtyřicetiletý odborník je nyní na dovolené na Filipínách. Ferrari opustil loni po odchodu Rosse Brawna z postu technického ředitele, neboť se nepohodl s dalšími zaměstnanci týmu.

Reklama

Související témata: