Hlavní obsah

Formule 1 má jasný cíl. Chce být uhlíkově neutrální

Londýn/Praha

Dost! Už žádné plasty na jedno užití, veškerý odpad bude použit znovu nebo bude recyklován a na závodech budou využívány pouze udržitelné materiály. Formule 1 si dala nový cíl, a to ekologický. Chce pomoci životnímu prostředí a do roku 2030 se chystá být uhlíkově neutrální.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Formule 1 se začala zajímat o ekologii.

Článek

Majitele formule 1 Liberty Media čeká nelehký úkol. Jejich cílem je přestat přispívat ke globálnímu oteplování a stát se uhlíkově neutrální. To by rádi splnili do roku 2030. O pět let dříve by už však chtěli, aby všechny velké ceny formule 1 byly uspořádány podle pravidel o udržitelnosti.

Na závodech už tak nebudou jednorázové plasty, využívány budou pouze udržitelné materiály a veškerý odpad bude znovu použit, recyklován, nebo kompostován. K tomu také budou zavedena opatření, která povedou k ultra efektivní logistice a cestování. Fanouškům poskytnou pobídky a nástroje, aby se na závody dostali zelenějším způsobem.

„Věříme, že formule 1 bude nadále průkopníkem automobilového průmyslu a ve spolupráci s energetickým a automobilovým sektorem připraví první spalovací motor s naprosto nulovou uhlíkovou stopou, což světu výrazně pomůže snížit emise,“ prohlásil Chase Carey, šéf formule 1 na webu BBC.

Mezinárodní automobilová federace FIA je z rozhodnutí formule 1 nadšená. „Náš závazek k celosvětové ochraně životního prostředí je pro nás stěžejní. Vítáme tuto iniciativu formule 1. Je nejen velmi povzbuzující pro motoristický sport, ale může mít významný přínos i pro společnost jako celek,“ uvedl Jean Todt, prezident FIA.

Uhlíkově neutrální se rozhodl být i Lewis Hamilton. Jezdec Mercedesu se již před časem stal veganem, prodal své soukromé letadlo i několik aut a přišel s dalšími opatřeními. U něj doma už prý nenajdeme žádný jednorázový plast. „Chci, aby vše bylo recyklovatelné,“ dodal šestinásobný světový šampion.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - kvalifikace Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Číny - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny zítra 09 : 00
20240421T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny
Velká cena Číny
Velká cena Číny