Hlavní obsah

O krůček blíž formuli 1? Talentované jezdkyně se představí během víkendů velkých cen

Praha

Světový šampionát formule 1 přivítá i jezdkyně. V rámci víkendu dvou velkých cen F1 se totiž uskuteční závody ženského formulového šampionátu. Závodnice W Series se představí během víkendu v USA a poté v Mexiku. „Jsme přesvědčeni, že musíme nabídnout rovné příležitosti pro muže a ženy, aby spolu soutěžili,“ prohlásil technický ředitel F1 Ross Brawn.

Foto: Sport.cz

Loňská vítězka ženského formulového šampionátu Jamie Chadwicková se spolu se svými kolegyněmi představí v rámci závodů formule 1.

Článek

Jezdkyně míří do formule 1. Tedy zatím budou součástí jen několika velkých cen, avšak i to považují za obrovský úspěch. Ženský formulový šampionát, který vznikl loni, a který byl součástí mistrovství cestovních vozů DTM se letos rozroste o další dva závody. Ty se pojedou v rámci šampionátu F1 v USA a v Mexiku.

Talentované závodnice v čele s loňskou vítězkou W Series Jamie Chadwickovou budou usilovat o body do svého šampionátu v sobotu, kdy se pojede také kvalifikace F1. „My ve W Series jsme velice potěšeni, že v naší teprve druhé sezoně budeme už součástí formule 1,“ prohlásila generální ředitelka této soutěže Catherine Bond Muirová na webu racefans.net.

„W Series už loni zaznamenala mezi médii a fanoušky velký ohlas a nadšení a přidání dvou závodů, které budou součástí formule 1, zájem o nás ještě zvýší. Doufám také, že pro jezdkyně přilákáme více sponzorů,“ vyprávěla. „Jsme blíže tomu, abychom do formule 1 dostali ženy,“ dodala Muirová s tím, že to tak cítí i ze slov technického ředitele F1 Rose Brawna.

„Jsme přesvědčeni, že musíme nabídnout rovné příležitosti pro muže a ženy, aby spolu soutěžili,“ prohlásil Brown. Vítězka letošního ženského formulového šampionátu obdrží patnáct bodů, které se jí budou započítávat k těm, jež potřebuje k zisku superlicence. Ta je nutná k závodění ve formuli 1. Celkem je potřeba získat během tří let čtyřicet bodů.

Reklama