Hlavní obsah

Hamilton bude v Šanghaji útočit na titul z pole position

Lewis Hamilton bude mít při nedělním útoku na titul mistra světa formule 1 výhodu pole position. V sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Číny dosáhl dvaadvacetiletý jezdec McLarenu nejrychlejšího času o 136 tisícin před Kimim Räikkönenem z Ferrari.

Článek

Britský nováček ve formuli 1 se postaví na první místo startovního roštu pošesté v sezóně, jeho hlavní konkurent v boji o titul a týmový kolega Fernando Alonso zajel až čtvrtý čas. Ve druhé řadě bude úřadujícímu šampionovi dělat společnost druhé ferrari s Felipem Massou v kokpitu.

Hamilton má před předposledním závodem sezony dvanáctibodový náskok a po kvalifikaci i všechny předpoklady k tomu, aby se stal už v Šanghaji nejmladším mistrem světa v historii.

"Pole position je přesně to místo, kde jsem potřeboval být," pochvaloval si kvalifikační prvenství Hamilton, pro kterého byl nejrychlejší čas příjemnou vzpruhou po vypjatém pátku, kdy se obával trestu za údajnou vinu na nehodě dvou soupeřů v předchozím závodě ve Fudži. "Už jsem takový, že vždycky myslím hned na nejhorší," vrátil se ke kauze, z níž nakonec vyšel bez sankce.

Renaultu se bez Briatoreho nedařilo

Té se naopak dočkal německý pilot Sebastian Vettel, třebaže jeho původní trest ztráty deseti míst na startu za způsobení havárie po Hamiltonově manévru ve Fudži komisaři zrušili. V Šanghaji ale stevardi usoudili, že pilot týmu Toro Rosso na trati omezoval soupeře, a přeřadili jej z 12. na sedmnácté místo na startu.

Hamiltonův rival Alonso neskrýval po čtvrtém místě pesimismus, ale zůstal přesvědčený, korunovaci svého nástupce ještě oddálí. Předpokládá totiž, že podle předpovědí meteorologů ovlivní nedělní závod déšť.

"Očekáváme nějaké bouřky, takže víme, co všechno se může v mokru stát," uvedl Španěl, který před týdnem v deštivé japonské Grand Prix rozbil svůj monopost tak, že v Šanghaji startuje s náhradním podvozkem.

Jedním z překvapení byl v kvalifikaci nezdar Giancarla Fisichelly, který za volantem renaultu neprošel ani prvním vyřazovacím kolem a bude startovat až z 18. pozice. Jen o pět míst lepší byl jeho kolega Heikki Kovalainen. Oba piloti přitom startují v Číně v nepřítomnosti šéfa týmu Flavia Briatoreho, který bude poprvé po sedmi letech chybět při závodě MS. Briatore v týdnu odcestoval společně s promotérem F1 Berniem Ecclestonem za obchodními záležitostmi do Evropy a oproti plánu se oba rozhodli do Asie nevrátit. Renault vede v Šanghaji vrchní inženýr Pat Symonds.

Výsledky kvalifikace:
1. Hamilton (Brit./McLaren) 1:35,908, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:36,044, 3. Massa (Braz./Ferrari) 1:36,221, 4. Alonso (Šp./McLaren) 1:36,576, 5. Coulthard (Brit./Red Bull) 1:37,619, 6. Schumacher (Něm./Toyota) 1:38,013, 7. Webber (Austr./Red Bull) 1:38,153, 8. Heidfeld (Něm./BMW) 1:38,455, 9. Kubica (Pol./BMW) 1:38,472, 10. Button (Brit./Honda) 1:39,285.

Reklama

Související témata: