Hlavní obsah

Talentovaná japonská teenagerka míří do Evropy. Usedne jednou do formule 1?

Tokio/Praha

Další mladá dáma, co by se jednou ráda prosadila ve formuli 1. Teprve čtrnáctiletá Japonka míří do Dánska, kde bude jezdit formuli 4. Juju Nodaová, dcera bývalého jezdce F1 a seriálu IndyCar, Hidekiho Nody, se už do Evropy těší. „Bude to moje zatím největší výzva, už se nemůžu dočkat,“ prohlásila Nodaová.

Foto: Sport.cz

Juju Nodaová.

Článek

Formule 1 a ženy. Téma, o kterém se neustále diskutuje. Dosud poslední dámou, která se zúčastnila světového šampionátu formule 1, byla Lella Lombardiová. Italská jezdkyně v něm v roce 1974 debutovala a rok později ve Velké ceně Španělska poprvé bodovala, když dojela na šestém místě. To byl však také její nejlepší výsledek v kariéře.

Další sezonu dojela nejlépe dvanáctá a z formule 1 pak odešla. Od té doby se ještě tři ženy pokusily dostat do závodů formule 1, avšak ani jedna neuspěla v kvalifikacích. Teď mají k formuli 1 nejblíže dvě. Tatiana Calderónová a Jamie Chadwicková. Kolumbijka Calderónová, která loni závodila ve formuli 2, je vývojovou jezdkyní Alfy Romeo.

Britka Chadwicková se loni stala historicky první vítězkou W Series, formulového šampionátu pro ženy, a je testovací jezdkyní Williamsu. O formuli 1 jich má však zájem víc. Svými ambicemi se netají ani teprve čtrnáctiletá Japonka Juju Nodaová, která ve své rodné zemi překonala na tratích řadu rekordů a drtila své mužské soupeře.

Teď mladičká jezdkyně míří se svým svým otcem Hidekim Nodou, účastníkem několika velkých cen F1 a IndyCar, do Evropy, aby se mohla dál zlepšovat. Letos si vyzkouší dánskou formuli 4 a pak by ráda zamířila za stejným šampionátem do Německa. „Bude to moje zatím největší výzva, už se ale nemůžu dočkat,“ uvedla Nodaová na webu formulascout.com.

„Cítím jak nervozitu, tak vzrušení. Nebude to jednoduché, vše bude pro mě nové. Budu se učit s novým autem, budu se učit novou řeč a poznávat jinou kulturu, ale jsem připravená vydat ze sebe to nejlepší,“ dodala talentovaná Nodaová, která už před lety prohlásila, že chce být první ženou, která dokáže vyhrát závod formule 1.

Reklama