Hlavní obsah

Týmům formule 1 je podezřelá dohoda mezi Ferrari a FIA

Paříž

Necelé dva týdny před startem mistrovství světa formule 1 se sedm stájí vymezilo proti Mezinárodní automobilové federaci FIA a stáji Ferrari, která na konci minulé sezony čelila podezření, že během roku používala nelegální motory. Na možné porušení pravidel poukazovala konkurence. FIA v minulém týdnu oznámila, že vyšetřování ukončila a dosáhla s italskou stájí nespecifikované důvěrné dohody.

Foto: Ferrari Press Office, Reuters

Nový vůz Ferrari SF1000. Ilustrační foto.

Článek

Takový výstup se soupeřům, vyjma stájí Alfa Romeo a Haas, které využívají také motory Ferrari, nelíbí a pod vedením mistrovského Mercedesu ve společném prohlášení federaci podrobili ostré kritice. "Jsme překvapeni a šokování prohlášením FIA. Po měsících vyšetřování, které FIA zahájila jen na základě dotazů jiných týmů, rozhodně odmítáme, aby FIA tuto záležitost uzavřela důvěrnou dohodou s Ferrari," uvedly týmy Mercedes, McLaren, Racing Point, Red Bull, Renault, AlphaTauri a Williams.

Požadují úplné a řádné vysvětlení případu a výsledků vyšetřování. "Aby bylo nade vší pochybnost, že se v našem sportu jedná se všemi účastníky férově a rovnocenně." V opačném případě jsou stáje připravené se obrátit na soud.

Na tým Ferrari upřeli konkurenti pozornost v závěru minulé sezony, kdy nabyli dojmu, že s motory italské stáje nebylo v průběhu roku něco v pořádku. Pilot Red Bullu Max Verstappen dokonce přímo obvinil tým s rudými vozy z podvodu. Oficiální protest ale nikdo nevznesl a nic ilegálního nebylo zjištěno.

Reklama

Související témata: