Hlavní obsah

Schumacherova naděje! Vsadí lékaři vše na jednu kartu?

Praha

Boj Michaela Schumachera o návrat do normálního života sleduje celý svět už více než šest let. Po řadě dohadů a spekulací však nyní lékaři přišli s jasnými kroky, které by legendárnímu pilotovi formule 1 měly pomoci aspoň k částečnému navrácení zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Legendární pilot formule 1 Michael Schumacher

Článek

V prosinci roku 2013 utrpěl Michael Schumacher během lyžování v Alpách vážné zranění hlavy. Od té doby se na veřejnosti neukázal. Nesčetněkrát se v médiích objevily zprávy zcela protichůdné od jeho postupného uzdravování až po kritický stav.

Podle informací italských i dalších médií je skutečností, že jednapadesátiletý pilot je sice při vědomí a vnímá své okolí, avšak není schopen prakticky žádného pohybu a je zcela odkázán na pomoc rodiny a lékařského týmu.

V posledních týdnech však i lékaři ze Schumacherova bezprostředního okolí, kteří do této doby neposkytovali žádné informace, prozradili, že německou legendu čeká operace, která by jí mohla do jisté míry vrátit pohybové schopnosti. A rovnou přišli s novinkami, jak to chtějí provést.

Výsledek operace krajně nejistý

"Jsme schopni zregenerovat celý Michaelův nervový systém. Hlavním krokem bude to, že vezmeme cévy z jeho srdce, které následně převedeme do jeho mozku. Nebudu tajit, že jde o mimořádně riskantní operaci, o které je velmi obtížné říct, jak dopadne," připustil lékař, který pečuje o Schumacherovo zdraví a jenž se zabývá léčbou na základě kmenových buněk, Philippe Menasch.

Německý pilot měl již podstoupit v pařížské nemocnici, kde by měla být operace provedena, několik vyšetření, v současné době údajně pobývá ve svém sídle ve Švýcarsku, kde se připravuje na zákrok. Termín předpokládané operace však není znám.

Že se jedná o velmi nebezpečný operační výkon, potvrzují podle zahraničních médií i další vědci. "Věda udělala v tomto směru za poslední dvě dekády obrovské pokroky. Nemá cenu si ale zastírat, že stále víme velmi málo. Nedá se říct, jak operace dopadne," říkal pod příslibem anonymity lékař z univerzity v Alabamě.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace