Hlavní obsah

Räikkönen bude muset pomáhat Massovi, naznačilo Ferrari

PRAHA

Pozice Kimiho Räikkönena je po Velké ceně Itálie opět o něco slabší a stáj Ferrari v poprvé naznačila, že finský pilot bude muset obětovat své ambice na obhajobu mistrovského titulu ve prospěch Felipeho Massy. Ten narozdíl od Räikkönena drží krok s lídrem letošního světového šampionátu vozů formule 1 Lewisem Hamiltonem a čtyři závody před koncem sezóny ztrácí na britského pilota jediný bod.

Článek

Vedení Ferrari až do víkendového závodu v Monze vehementně odmítalo hovořit o určení týmové jedničky s ohledem na vývoj šampionátu. Räikkönen ale skončil v deštivé Velké ceně devátý bez bodu, zatímco Massa dojel před Hamiltonem šestý a ukrojil tak z náskoku pilota McLarenu další bod. Räikkönen je průběžně čtvrtý se ztrátou 21 bodů.

V Maranellu se ale k rozdělení rolí jednoznačně schyluje. „Naší hlavní prioritou je tým a jezdci to moc dobře vědí. Samozřejmě, že se Kimi bude snažit odvést ve zbytku sezóny co nejlepší práci. Současně ale musí vzít v úvahu, že Lewisovi dýchá na záda Felipe,“ uvedl v italském tisku šéf stáje Stefano Domenicali.

Massa: Je to má hra 

Nabízí se otázka, jak se Räikkönen s pozicí týmového hráče srovná. Po závodu v Monze totiž odbýval novináře značně neurčitě. „Nemám zájem přemýšlet nad tím, co bude v několika dalších závodech. Nevím, jestli budu Felipemu pomáhat. Uvidíme, co přijde,“ prohodil osmadvacetiletý pilot.

Massa pro změnu přišel s prohlášením, že prý žádné úlitby od svého parťáka nečeká. „V boji o titul záleží především na mě, je to má hra. Já sedím v autě, já vyhrávám závody, já se dopouštím chyb,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag brazilský pilot, jenž svůj vztah s Räikkönenem, který si svým chladným vystupováním vysloužil přezdívku Iceman (Ledový muž), charakterizuje diplomatickým přívlastkem „profesionální“.

„Spolupracujeme spolu, protože chceme oba dovést Ferrari k titulu. Nejsme ale přátelé, není mezi námi soukromý vztah. Když se potkáme na schůzce, končí naše konverzace s opuštěním místnosti,“ popsal Massa, který se netají mnohem vřelejším vztahem k bývalému stájovému kolegovi Michaelu Schumacherovi. O fenomenálním německém jezdci, po jehož boku strávil v týmu z Maranella sezónu 2006, dokonce hovoří jako o „starším bratrovi“.

Reklama

Související témata: