Hlavní obsah

Podle FIA Ferrari nepochopilo plán s jednotnými motory

MILÁN

Mezinárodní automobilová federace FIA se domnívá, že vedení Ferrari má špatné informace o plánu na zavedení jednotných motorů ve formuli 1 od roku 2010. Italská automobilka v pondělí pohrozila odstoupením ze seriálu, pokud k tomuto kroku dojde. FIA reagovala prohlášením, které vydala v úterý.

Článek

Ferrari se tak připojilo k Toyotě, která svou nevoli vyjádřila o víkendu. Podle mezinárodní federace jde o nedorozumění. "Zdá se, že správní rada Ferrari měla špatné informace. FIA nabídla týmům tři možnosti, z nichž jedna jsou takzvané standardní motory a další počítá s tím, že automobilky společně zaručí, že nezávislým stájím dodají motory za méně než pět milionů eur na sezónu," uvedla federace v oficiálním prohlášení.

Základním cílem FIA je snížení nákladů na účast v seriálu. Po automobilkách požaduje, aby souhlasily s jednou z nabízených variant, nebo navrhly vlastní řešení na finanční úsporu. "Výdaje mnoha stájí mnohonásobně převyšují příjmy. To je dlouhodobě neudržitelné," uvedla federace.

Zavedení jednotných motorů podporuje šéf formule 1 Bernie Ecclestone, který nedávno prohlásil, že nevidí důvod, proč by měly automobilky seriál opouštět. "Věřím, že jim ušetříme spoustu peněz. Pořád by šlo o techniku a všichni by mohli naplno prokázat svůj talent. Snažíme se srovnat hrací plochu," uvedl.

Ferrari je s patnácti triumfy v Poháru konstruktérů nejúspěšnějším týmem v historii F1. Loni ovládlo i šampionát jednotlivců díky triumfu Fina Kimiho Räikkönena. Letos bojuje o titul jeho kolega Brazilec Felipe Massa, který před nedělním posledním závodem sezóny v Brazílii ztrácí sedm bodů na Brita Lewise Hamiltona z McLarenu.

Reklama

Související témata: