Hlavní obsah

Massa se pod tlakem necítí, v Brazílii nemá co ztratit

PRAHA

Naděje umírá poslední. Přesně tímhle heslem se před víkendovou Velkou cenou Brazílie řídí pilot stáje Ferrari Felipe Massa. Sedmadvacetiletý rodák ze Sao Paula pojede v neděli na své domovské trati v Interlagosu o premiérový titul mistra světa, trumfy ale drží v rukou jeho konkurent Lewis Hamilton z McLarenu. „I když dosáhnu na vítězství, tak bude na Lewisovi, který určí, co můj triumf vlastně znamená,“ ví moc dobře Massa.

Článek

Massa ještě nikdy nebyl takhle blízko svému dětskému snu. Sedmibodová ztráta na Hamiltona ale určuje krutou pravdu: britskému jezdci stačí k zajištění titulu páté místo, Brazilec může myslet na celkový triumf jen pokud vyhraje či skončí druhý a jeho soupeř z McLarenu zaváhá (viz tabulka).

„Je fakt, že mě čeká o dost těžší práce než Lewise. Při pohledu na tabulku je jasné, že nemohu mít jiný cíl než vítězství. Nemyslím na nic jiného, ani tak ale nemám věci ve svých rukou. I když vyhraji, tak bude na Lewisovi, který určí, co můj triumf vlastně znamená,“ uvedl Massa během příprav na poslední závod letošní sezóny.

Hamilton získá titul, když...
- skončí nejhůře pátý
- skončí sedmý a Massa bude druhý
- ani on, ani Massa nezíská body nebo nedojede
Massa získá titul, když...
- vyhraje a Hamilton nebude lepší než šestý; oba jezdci by sice měli stejně bodů, ale Massa o jedno vítězství navíc
- skončí druhý a Hamilton dojede na osmém místě; oba jezdci by sice měli stejně bodů i stejný počet vítězství, ale Massa o jedno druhé místo navíc
- skončí druhý a Hamilton nezíská body nebo nedojede

Podobně jako loni rozhodne o mistrovském titulu až poslední závod. V minulé sezóně se pilotům McLarenu náskok zužitkovat nepodařilo. A Massa neztrácí víru, že letos naváže na husarský kousek svého týmového parťáka Kimiho Räikkönena, který loni vyfoukl Hamiltonovi s Alonsem titul doslova před nosem.

„Nevím, čím to je, ale Interlagos našim vozům sedí. A věřím, že tomu tak bude i během tohoto víkendu, ať už bude sucho nebo mokro, od kvalifikace až po závod. Samozřejmě, že na mě bude Lewis tlačit. Já sám se ale pod tlakem necítím, nemám co ztratit. A když si vzpomenu na minulou sezónu, kdy závod v Brazílii totálně zamíchal pořadím a Kimi se mohl radovat z titulu, tak se nemohu dočkat neděle,“ svěřil se Massa.

Velkým povzbuzením je pro pilota italské stáje fakt, že jede na domácí půdě, nedaleko rodného Sao Paula. „V minulých letech jsem snil o tom, jak jedu před brazilskými fanoušky rozhodující závod o titul. A jsem připravený nechat tam všechno, protože podobnou šanci už nemusím mít. Třeba v příští sezóně se pojede v Interlagosu předposlední závod sezóny a finále je na programu v Abú Dhabi,“ dodal Massa.

Reklama

Související témata: