Hlavní obsah

Do finále MS vyrazí Massa z prvního a Hamilton ze čtvrtého místa

SAO PAULO

Výsledky kvalifikace na závěrečný závod F1 v Brazílii slibují dramatické finále mistrovství světa. Z pole position vyrazí k radosti zhruba 100 000 diváků stejně jako v předchozích dvou letech domácí Felipe Massa z Ferrari, zatímco lídr šampionátu Lewis Hamilton odstartuje až ze čtvrtého místa. Britský pilot McLarenu vede šampionát s náskokem sedmi bodů a k zisku titulu bez ohledu na další výsledky potřebuje skončit alespoň pátý.

Článek

Sobotní pořadí by v cíli nedělní Grand Prix v Sao Paulu Hamiltonovi stačilo, psychologickou výhodu ale získal Massa. "Tlak je na jeho hřbetu, já nemám co ztratit. Závod je velmi dlouhý a může se toho hodně přihodit. Budu bojovat o svoji šanci do poslední chvíle," uvedl Brazilec, který bude mít na rozdíl od svého soupeře hlavně v prvních zatáčkách volnou cestu. Hamilton se bude muset snažit vyvarovat tradičně ošemetným situacím po startu. "Lewis musí v neděli přečkat první zatáčku," řekl za třiadvacetiletého Brita sportovní šéf Mercedesu Norbert Haug.

Před Hamiltonem bude na startu stát nečekaně Ital Jarno Trulli s toyotou. Vedle sebe bude mít Massova týmového kolegu a stále ještě úřadujícího šampióna Fina Kimiho Räikkönena a přímo za sebou nesmiřitelného španělského rivala Fernanda Alonsa v renaultu. Ten byl nejrychlejší v sobotním dopoledním tréninku, ale v rozhodující fázi zajel až šestý čas. Ve třetí řadě bude exmistr světa stát vedle mclarenu Fina Heikkiho Kovalainena.

"Já se budu soustředit na svůj závod. Bude to těžké odpoledne, ale myslím, že máme dobře propracovanou strategii," uvedl Hamilton. "Chlapci vepředu asi mají jinou strategii, ale my máme dobrou pozici na to, abychom závod dokončili na stejném místě jako v sobotu. A to bude stačit. Nemáme za potřebí pouštět se do nějakých spektakulárních akcí," dodal.

Massa vyhrál kvalifikaci letos už pošesté a proslulí domácí fanoušci jeho triumf slavili karnevalem v hledišti, jako kdyby už získal titul. Massa netajil, že mu taková atmosféra pomáhá. "Když člověk za sebou cítí tyhle fanoušky, vidí to nadšení... Je to stoprocentní pocit," řekl Massa, ale euforii nepropadá. Stejně to cítí i šéf Ferrari Stefano Domenicali. "Za kvalifikaci se ještě body nerozdávají. Je důležitá, ale ještě to nestačí," řekl.

VC Brazílie - kvalifikace:
1. Massa (Braz./Ferrari) 1:12,368, 2. Trulli (It./Toyota) 1:12,737, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) 1:12,825, 4. Hamilton (Brit./McLaren) 1:12,830, 5. Kovalainen (Fin./McLaren) 1:12,917, 6. Alonso (Šp./Renault) 1:12,967, 7. Vettel (Něm./Toro Rosso) 1:13,082, 8. Heidfeld (Něm./BMW) 1:13,297, 9. Bourdais (Fr./Toro Rosso) 1:14,105, 10. Glock (Něm./Toyota) 1:14,230.

Reklama

Související témata: