Hlavní obsah

Alonso se upsal Renaultu na další dvě sezóny, zůstává i Piquet

PRAHA

Vedení stáje formule 1 Renault ve středu potvrdilo složení jezdecké dvojice pro příští sezónu. Stejně jako v letošním roce bude hájit barvy francouzské stáje Španěl Fernando Alonso a Brazilec Nelson Piquet jr. Alonso prodloužil kontrakt o dva roky, Piquet má jisté místo jen pro příští rok.

Článek

„Fernando byl pro tým velkým přínosem během letošní problematické sezóny. Spojení jeho talentu a zkušeností s tvrdou prací celé stáje se nakonec odrazilo ve zlepšených výsledcích v posledních závodech sezóny, které nás vrátily mezi elitní stáje v seriálu,“ uvedl na adresu dvojnásobného mistra světa šéf Renaultu Flavio Briatore.

Alonso se do Renaultu vrátil před letošní sezónou po neúspěšném pokusu o uplatnění v týmu McLaren vedle Lewise Hamiltona. Ani jeho jezdecký um ale nepomohl týmu, aby se přiblížil k pozicím, které po veleúspěšných letech 2005 a 2006 musel vyklidit. Smíšené pocity alespoň částečně vyžehlil závěr mistrovství světa, kdy španělský jezdec vyhrál dva závody a v nedělním finále v Brazílii skončil druhý.

První volba nebo východisko z nouze?

„Již v průběhu sezóny jsem několikrát prohlásil, že Renault byl, je a bude má první volba. V týmu se cítím skvěle, chuť po vítězství se zde snoubí s uvolněným a vlídným přístupem,“ uvedl po prodloužení smlouvy Alonso.

„Letošní rok byl zvláštní. Začátek se nepovedl, během sezóny jsme ale naši výkonnost zvyšovali, což se projevilo v závěrečné fázi šampionátu. Byl jsem s týmem na absolutním vrcholu, zvládli jsme i těžké chvíle. Nyní je na čase odrazit se zpět nahoru,“ doplnil sedmadvacetiletý Španěl, jehož jméno bylo během roku spojováno s odchodem do Ferrari, BMW či Hondy. Stáje Ferrari i BMW ale již potvrdily piloty pro příští rok a Alonso tak vlastně neměl jinou možnost jak zůstat ve spojení se špičkou.

Piquet věří, že zúročí nasbírané zkušenosti

Překvapivé je prodloužení smlouvy s mladým Piquetem. Syn trojnásobného mistra světa Nelsona Piqueta si letos odbyl ve formuli 1 premiéru, obecně se ale čekalo, že s Renaultem dokáže vybojovat víc, než konečných pět bodovaných umístění v osmnáctidílném seriálu. A nic na tom nemění ani senzační druhá příčka, na níž dosáhl při Velké ceně Německa na Hockenheimringu.

„Musím týmu poděkovat, že mi dal šanci i pro příští rok. Ačkoliv jsem prožil náročnou sezónu a často platil nováčkovskou daň, získal jsem velké množství zkušeností, které hodlám zúročit v příštím ročníku MS. Věřím, že projevenou důvěru své stáji oplatím,“ podotkl Piquet.

Reklama

Související témata: