Hlavní obsah

Hamilton se může v Závodě šampiónů poměřit se Schumacherem

LONDÝN

Nový mistr světa formule jedna Lewis Hamilton dostal pozvání k premiérové účasti na exhibičním Závodu šampiónů, jenž se pojede v prosinci na speciálně upravené ploše londýnského stadiónu Wembley. Třiadvacetiletý Brit by tak mohl poprvé na trati změřit síly s Michaelem Schumacherem, který před ukončením kariéry získal v F1 sedm titulů.

Článek

"Lewis nám řekl, že by rád přijel. Je otázkou, zda mu to tým dovolí a jestli mu to umožní také jeho našlapaný program. Každopádně od nás pozvání platí a místo vedle Davida Coultharda ve formulovém týmu Británie je volné," uvedl na páteční tiskové konferenci organizátor tradičního závodu Fredrik Johnsson.

Hamilton by se v případě své účasti mohl postavit proti slavnému Němci Schumacherovi, s nímž se ve formuli jedna minul. Talentovaný Brit, který má za sebou teprve dva roky v elitním seriálu, několikrát řekl, jak ho mrzí, že se nemohl nikdy se Schumacherem poměřit.

Sedminásobný mistr světa ukončil kariéru na konci roku 2006 a loni se poprvé účastnil Závodu šampiónů. Na speciální asfaltové trati s množstvím zatáček a překřížení nestačil až ve finále na okruhového pilota Mattiase Ekströma, spolu s mladým Sebastianem Vettelem vyhráli pro Německo takzvaný Pohár národů.

Závod se koná od roku 1988 na počest finského rallyového jezdce Henriho Toivonena, jenž dva roky před tím uhořel ve své lancii při Korsické rallye. Jeho memoriálu s charitativním podtextem se tradičně účastní zástupci různých motoristických odvětví - pro letošní 14. prosinec přislíbili vedle Schumachera a Coultaharda účast piloti formule Mark Webber a Jenson Button, pětinásobný mistr světa v rallye Sébastien Loeb, trojnásobný šampion v superbicích Troy Bayliss či vítěz vytrvalostního závodu Le Mans Tom Kristensen.

Reklama