Hlavní obsah

Další spor o peníze ve formuli 1, týmům vadí dluhy CVC

PRAHA

Ve formuli 1 doutná další spor týkající se financování elitního seriálu. Týmy sdružené v organizaci FOTA (Formula One Teams Association) vyjádřily nespokojenost s výší pohledávek, které leží na bedrech majitelů komerčních práv z formule 1 - investiční společnosti CVC. Podle stájí úroky z dluhů převyšují výnosy, které týmy každoročně dostanou z komerčních práv.

Foto: archiv

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone

Článek

Podle britského deníku Guardian činí výše pohledávek CVC víc než pět miliard dolarů (téměř sto miliard korun) a společnost ročně zaplatí na úrocích víc než 230 miliónů dolarů (zhruba 4,5 miliardy korun). „Měli bychom získat větší kontrolu nad částí, na níž máme právo. Přivedli jsme jako sponzory banky, těžařské společnosti, finanční instituce nebo farmaceutické firmy. Neustále přinášíme víc peněz,“ citoval Guardian nejmenovaného zástupce FOTA.

Spory o finance jsou vedle mistrovského titulu Lewise Hamiltona nejčastěji zmiňovanou událostí ve formuli 1 posledních týdnů. Mezinárodní automobilová federace (FIA) tlačí stáje do radikálního snížení výdajů a jako jedna z možností byla navržena varianta s jednotnými motory. To pobouřilo zejména velké stáje, pro něž je sjednocení pohonných jednotek nepřijatelné.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace