Hlavní obsah

Šéf F1 Ecclestone věří, že jeho sport krizi přežije

PRAHA

Japonská automobilka Honda v pátek oznámila konec svého působení ve formuli 1. Důvodem je celosvětová finanční krize, která se projevila klesajícími prodeji nových vozů. A Honda se rozhodla šetřit právě na formuli. Reakce na její odchod na sebe nenechaly dlouho čekat. Šéf F1 Bernie Ecclestone však věří, že jeho sport tuto krizi přežije.

Foto: archiv

Bernie Ecclestone

Článek

„Myslím, že formule 1 není ve větší krizi než jakákoliv jiná společnost na světě. Svět je v tuto chvíli v krizi, ale nezastaví se - svět neskončí, to je jisté,“ řekl BBC Ecclestone.

Podle ředitele týmu Honda Nicka Frye jsou roční náklady na účast ve formuli 1 kolem 350 miliónů dolarů. Asociace týmů formule 1 (FOTA) by je však ráda snížila o padesát až šedesát miliónů eur. „Všichni pracují jako blázni, aby nebyla potřeba tolik utrácet kvůli konkurenceschopnosti. Věřím, že dojde k drastickému snížení nákladů," dodal Ecclestone.  

<span><span><span>Na konec Hondy v F1 reagoval okamžitě i prezident FIA Max Mosley, který poslal všem týmům dopis. V něm oznámil, že bylo dokončeno výběrové řízení na dodavatele jednotných motorů. „Dokončili jsme výběrové řízení a nyní vedeme exkluzivní jednání s Cosworthem, Xtracem a Ricardo Transmissions (XR). Dodávat motory by tyto společnosti začaly od roku 2010,“ napsal Mosley. </span></span></span>

Odchodem Hondy je ohrožena také budoucnost britského pilota Jensona Buttona, který za tento tým jezdil. Podle Frye však je velká naděje, že vše dopadne dobře. „Měli jsme zatím málo času, ale už za námi přišli tři vážní zájemci, kteří by tým chtěli koupit. Stále doufám, že v Melbourne nastoupíme," uvedl Fry.

Reklama

Související témata: