Hlavní obsah

Stáje formule 1 prý přistoupí na zavedení jednotných motorů

LONDÝN

Stáje formule 1 zřejmě přistoupí na radikální plán Mezinárodní automobilové federace (FIA) na snížení nákladů. Výrobu jednotných nízkonákladových motorů podpořilo údajně pět týmů. S odvoláním na nejmenované zdroje z formule 1 to uvedla agentura Reuters. Zájem prý projevily týmy Williams, Force India, Red Bull, Toro Rosso a bývalý mistr světa Renault, ten však později zprávy popřel.

Článek

Informaci, že stáje se o zavedení nízkonákladových motorů velmi zajímají, však potvrdil mluvčí FIA. "Na náš návrh máme velmi pozitivní ohlasy. Nicméně by nebylo vhodné nyní komentovat postoje jednotlivých týmů před pátečním zasedáním Světové rady FIA," řekl mluvčí FIA. Ještě nedávno se týmy ke stejným motorům stavěly negativně a Ferrari dokonce kvůli tomu pohrozilo odchodem z formule.

Světová rada FIA se sejde v pátek v Monaku, dnes je na programu setkání prezidenta FIA Maxe Mosleyho se členy asociace týmů formule 1 (FOTA).

Snížení astronomických nákladů

Právě Mosley přišel s návrhem jednotných motorů. Ty by měly výrazně snížit astronomické náklady, kvůli kterým už ve formuli skončila japonská automobilka Honda.

Podle Mosleyho budou mít stáje na výběr ze tří možností. Jezdit s vlastními motory, které však nebudou moci dále vyvíjet a navíc budou muset vyhovovat regulím o jednotných motorech. Druhou variantou je používání motoru a převodovky od společností Cosworth, Xtrac a Ricardo Transmissions, které budou levný motor vyrábět. Třetí variantou pak bude výroba vlastního motoru podle dodaných informací od Cosworthu.

Když si tým zvolí druhou variantu, zaplatí zálohu 1,68 milionu liber a za každou další sezonu pak 5,49 milionu, což je podle Mosleyho zlomek současných cen za motory. Cena je platná v případě dohody se čtyřmi stájemi a při větším zájmu se bude snižovat. V částce je zahrnuta plná technická podpora při závodech a oficiálních testech, plus dalších 30.000 kilometrů testování.

Reklama