Hlavní obsah

Hamilton už má rasismu dost. Založil komisi, která má zvýšit rozmanitost v motorsportu

Londýn/Praha

Lewis Hamilton už nebude mlčet. Šestinásobný světový šampion ve formuli 1 promluvil o své zkušenosti s rasismem a rozhodl se založit komisi, která by zvýšila rozmanitost v motorsportu a pomohla mladým lidem tmavé pleti se více prosadit. „Komunita formule 1 mi během mé kariéry dala pocítit, že v tomto sportu je vítán jen určitý typ lidí,“ prohlásil jezdec Mercedesu.

Foto: Pedersen Britta, ČTK

Šestinásobný mistr světa formule 1 Lewis Hamilton.

Článek

Téma rasismu opět hýbe světem. V mnoha státech jsou kvůli němu nepokoje, a to, co se děje, není lhostejné ani hvězdě formule 1. Lewis Hamilton o tom ví své. Odmala se setkává s nenávistí kvůli barvě pleti a teď se rozhodl, že s tím začne něco dělat. Ve spolupráci s Královskou akademií inženýrství založil komisi, která má zvýšit rozmanitost v motorsportu a bude pomáhat mladým lidem tmavé pleti.

Jezdec Mercedesu doufá, že již brzy nebude jediným černochem ve formuli 1. „Během mé kariéry se setkávám s rasismem. Když jsem jezdil na motokárách, házely po mně děti různé věci a posměškům jsem se nevyhnul ani při mých prvních závodech ve formuli 1,“ uvedl Hamilton na webu timesnownews.com.

„Komunita formule 1 mi během mé kariéry dala pocítit, že v tomto sportu je vítán jen určitý typ lidí. S určitým vzhledem, kteří pochází z určitého prostředí, a kteří se drží jistých nepsaných pravidel. I teď mi média kladou jiné otázky než mým soupeřům. Přímo i nepřímo mě obviňují, že nejsem dostatečně britský, dostatečně skromný a veřejnost mě dostatečně nemiluje,“ líčil dál vítěz čtyřiaosmdesáti Velkých cen.

„Z tohoto důvodu jsem se rozhodl spolupracovat s Královskou akademií inženýrství a vytvořit komisi, která by měla prozkoumat možnosti, jak by mohl motorsport pomoci mladým lidem tmavé pleti více se zapojit do oborů vědy, techniky, inženýrství a matematiky, aby pak mohli být zaměstnáni v našich týmech. Doufám, že tato komise umožní uskutečnit hmatatelné a materiální změny,“ dodal šestinásobný světový šampion ve formuli.

Reklama