Hlavní obsah

V garáži černošského závodníka NASCAR se našla oprátka

Talladega/Praha

Závodník automobilové série NASCAR Bubba Wallace je v šoku! Během nedělního podniku na okruhu Talladega Superspeedway v Alabamě byla v garáži jediného černošského jezdce seriálu nalezena oprátka. Šestadvacetiletý pilot nedávno vyzval vedení soutěže, aby zakázali divákům nosit do hlediště konfederační vlajku, která je pro mnohé vnímána jako symbol otrokářství. Populární série NASCAR jeho volání vyslyšela, nedělním incidentem se bude zabývat.

Foto: Steve Helber, Reuters

Pilot Bubba Wallace vyzval NASCAR, aby zakázali fanouškům do hlediště nosit vlajku Konfederace. Pro některé příznivce je závodník trnem v oku.

Článek

"Uděláme všechno, abychom zjistili, kdo to provedl a zbavili se ho. Jsme naštvaní a pobouření. Nemůžeme ani dostatečně vyjádřit, jak vážně tenhle odporný čin bereme," uvedli v prohlášení představitelé NASCAR. "Jak už jsme se jasně vyjádřili, v NASCAR není pro rasismus místo a tohle jen posiluje naše odhodlání učinit seriál otevřeným a vstřícným pro všechny."

Wallace označil nalezenou oprátku ve své garáži za opovrženíhodný čin rasismu a nenávisti. "Je mi z toho hrozně smutno. Je to bolestné připomenutí toho, o kolik se ještě musíme jako společnost posunout a jak vytrvalí musíme být v boji proti rasismu," uvedl na Instagramu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

They won’t win. ✊🏾

Příspěvek sdílený bubbawallace (@bubbawallace),Čen 21, 2020 v 8:14 PDT

Vlajku Konfederace zakázali v NASCAR v reakci na masové protesty proti rasismu, které vyvolala smrt George Floyda po policejním zásahu. Před nedělním závodem v alabamském městě Talladega přeletělo nad závodištěm letadlo nesoucí obří vlajku Konfederace a protestní nápis.

Reklama

Související témata: